Povara ratelor mari la bănci

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iunie 2016

Aproape jumătate dintre români (47%) au contractat credite sau carduri de credit, iar una din zece persoane își dă mai mult de jumătate din veniturile lunare pentru plata ratelor aferente acestora, potrivit studiului „Educație financiară” realizat de GfK România în luna mai, la solicitarea Asociației Române a Băncilor (ARB).

Astfel, 10% dintre respondenți cheltuiesc cu ratele pentru credite și/sau carduri de credit între 51% și 100% din veniturile lunare pe care le încasează, potrivit datelor cercetării, prezentate de ARB într-o conferință de presă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea organizației bancare, transmite News.ro.

Peste o treime (37%) dintre români au un grad de îndatorare sub 50%, respectiv plătesc la bănci rate care însumează mai puțin de jumătate din venituri.

Populația vrea să fie mai bine informată de angajații băncilor cu privire la termeni precum diversificarea riscului (67%), dobânda anuală efectivă – DAE (60%), capitalizarea dobânzii (59%), obligațiuni (58%) sau rambursare anticipată și grad de îndatorare (57% fiecare).

Totodată, se simt insuficient informați despre scoring, acțiuni, indicatorii Robor / Euribor, ipotecă de rang 1, ordin de plată sau codebitor.

Peste jumătate dintre participanții la studiu (59%) ar vrea să li se explice cum ar trebui să atragă un credit astfel încât să aibă siguranța că nu riscă să le creeze probleme financiare.

Aceștia vor să mai știe cum pot face dovada plății atunci când achită facturile de utilități la bancomat sau online (52%), cum să ramburseze banii cheltuiți sau retrași de pe cardul de credit (51%), cum să se asigure de securitatea plăților pe internet (49%) sau cum să achite cu cardul în magazine (39%).

Studiul mai arată că încrederea românilor în bănci a crescut față de ediția anterioară a studiului, din anul 2011, de la 33% la 40%.

Băncile sunt urmate în topul încrederii privind instituțiile financiare de companiile de asigurări (29%), fonduri de pensii private (26%), fonduri de investiții (22%), instituții financiare non-bancare (19%) și piața de capital (16%).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.022 de respondenți, prin interviu telefonic în perioada 25 aprilie – 3 mai.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!