Poziţia României: UK să rămână în UE, dar nu acceptă discriminarea românilor

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 25 februarie 2016

presedintele-iohannis-summit-bruxelles

În zilele de 18-19 februarie, la summit-ul de la Consiliul European din Bruxelles, preşedintele României, Klaus Iohannis, are misiunea de a susţine că România nu acceptă restricţionarea liberei circulaţii sau discriminarea cetăţenilor români pe tema beneficiilor sociale, în negocierile pe tema ieşirii potenţiale a Marii Britanii din UE.

La ora la care această ediţie de ziar s-a dat spre tipărire summit-ul abia începea. Totuşi, preşedintele Iohannis a dat următoarea declaraţie postului naţional tv românesc:

—————————————

„Nu acceptăm în nici un fel ca libera circulaţie să fie pusă sub semnul întrebării. În acelaşi fel, noi nu acceptăm, şi am spus asta foarte clar, să apară o discriminare, nu putem să acceptăm că cineva care vine din România este altfel tratat decât cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie să existe o egalitate în tratamentul oamenilor din Uniunea Europeană”.

—————————————

„În ce priveşte beneficiile sociale, cred că este important de asemenea să vedem să nu apară distorisiuni şi să nu apară discriminiări. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că UE nu este o uniune socială. Beneficiile sociale şi modul în care sunt acordate ele, că vorbim de ajutor de şomaj, de alocaţia pentru copii, de pensii, acestea sunt stabilite la nivel naţional. Nu putem să ne imaginăm că mergem noi şi impunem un anumit fel de sistem social în alt stat. Nu se poate aşa ceva”.

De asemenea, Iohannis a dat asigurări că orice se negociază la Bruxelles pe marginea celor patru propuneri făcute de preşedintele Consiliului, Donald Tusk, premierului David Cameron se aplică doar după ce are loc referendumul din Marea Britanie.

—————————————

„Dacă se insistă foarte mult pe unele beneficii sociale care vor fi rediscutate, va fi o perioadă de adaptare, nu se schimbă regula de azi pe mâine.”

Klaus Iohannis

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!