Prăbușirea Schengen, catastrofală financiar

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 februarie 2016

Prăbușirea spațiului Schengen ar putea costa UE până la 1.400 miliarde de euro în următorul deceniu, potrivit unui studiu publicat de Fundația Bertelsmann, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Conform celui mai prost scenariu, în care reintroducerea controalelor la granițele interne ale UE ar urca prețurile importurilor cu 3%, costurile din Germania ar putea fi de până la 235 miliarde de euro în perioada 2016-2025, iar cele din Franța de până la 244 miliarde de euro.

În varianta unei creșteri minime a costurilor importurilor, de numai 1%, studiul arată că destrămarea Schengen ar costa UE aproximativ 470 de miliarde de euro în următorul deceniu.

„În cazul în care controalele la granițe vor fi reintroduse în Europa, creșterea economică deja lentă va fi supusă unor presiuni suplimentare”, a spus Aart De Geus, președintele Bertelsmann.

Spațiul Schengen a fost stabilit în urmă cu 30 de ani, iar în prezent reunește 26 de state membre, dintre care 22 fac parte din UE.

Sistemul circulației fără pașapoarte este supus unor presiuni uriașe în ultimele șase luni, din cauza fluxului masiv de migranți care intră în Europa, în special din Orientul Mijlociu și Africa.

Pentru a asigura un control al celor care pătrund pe teritoriul lor, multe țări din cadrul Schengen au reintrodus controalele la granițe în ultimele luni, provocând temeri că întregul sistem s-ar putea prăbuși.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!