Practici ilegale impotriva imigrantilor

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 26 august 2013

Politicile aplicate de Guvernul de la Londra impotriva imigrantilor ar putea face obiectul unei investigatii, conform unui avertisment public lansat de Comisia pentru Egalitate si Drepturile Omului, o asociatie britanica pentru apararea egalitatii sociale. Reprezentantii acesteia au mai sustinut ca ii suspecteaza pe guvernanti de practici ilegale de discriminare, dupa cum a anuntat agentia de stiri Associated Press.

O serie de critici la adresa puterii de la Londra au fost formulate imediat dupa ce Ministerul de Interne britanic Home Office a anuntat arestarea a 139 de imigranti, prin intermediul unei postari pe website-ul de socializare Twitter. Operatiunea a fost pusa in aplicare de echipaje speciale, cu implicarea unor oficiali din partea UK Border Agency, in statiile de metrou din zonele marginale ale Londrei, in ultima saptamana din luna iulie. Mai multi martori la desfasurarea evenimentelor au formulat acuze, sustinand ca oamenii legii au oprit si controlat actele mai multor persoane care calatoresc zilnic pentru a munci in capitala de pe Tamisa. Contestatarii au reclamat ca autoritatile au trecut la o serie de arestari, deși cei retinuti trebuiau tratati doar ca suspecti, nu ca infractori.

Criticile au fost sustinute si de opozitia laburista din parlamentul britanic, prin vocea fostului ministru al imigratiei din guvernul Gordon Brown, Chris Bryant. Acesta a cerut guvernantilor sa faca declaratii publice prin care sa dea asigurari ca persoanele controlate si arestate nu au fost selectate dupa criterii etnice.

Surse din interiorul Home Office au intervenit in dezbaterea creata, subliniind ca actiunea nu a tinut cont de “rasa, culoarea pielii, origine etnica sau nationalitate”. Mark Harper, actualul ministru al imigratiei a spus la randul sau ca verificarile operate asupra navetistilor in stațiile de metrou londoneze au fost legitime si au urmarit doar „identificarea acelor imigranti care nu au dreptul legal de a trai in Regatul Unit”.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!