Practicile parentale, încă tradiționale

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 aprilie 2015

Practicile parentale s-au îmbunătățit în România, dar în îngrijirea, creșterea și educarea copiilor, părinții au încă lacune sau reproduc modele tradiționale, rezultă dintr-un studiu Unicef, citat de Mediafax.

Comparativ cu anul 2006, studiul a evidențiat o creștere a nivelului de cunoștințe cu privire la nutriția și alăptarea copiilor. Acest lucru s-a datorat atât informațiilor care pot fi oferite prin intermediul televiziunii sau internetului, dar și modului în care personalul de specialitate, în special medicii, asistentele medicale, interacționează cu părinții.

Cu toate acestea, un număr relativ scăzut de părinți cunosc perioada recomandată pentru alăptarea exclusivă a copilului.

Pe de altă parte, inițiatorii studiului au constatat că diversificarea alimentației copiilor după primele șase luni se bazează mai rar pe considerente științifice, părinții având tendința de a se ghida în continuare după cunoștințele și practicile tradiționale.

„S-au întâlnit frecvent și practici de introducere a produselor de patiserie, cofetărie și a altor mâncăruri gătite nerecomandate în alimentația copilului mic.

În general, părinții cunosc și respectă recomandările referitoare la igiena alimentară corectă, însă un procent destul de ridicat utilizează metode eronate cum ar fi folosirea apei de băut dintr-o sursă de apă stătătoare, spălarea fructelor în lighean sau ștergerea lor cu o cârpă etc. Sub un sfert dintre persoanele sau familiile care consumă apă din fântână fierb apa înainte de a o oferi copiilor”, se arată în documentul citat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!