Praf de la arabi

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 19 iunie 2014

Fotbalul românesc se joacă, în general, pe la comitete ligii și federației. Uneori trece de ele și ajunge la TAS, și se joacă acolo. Dacă este Hagi antrenor, atunci se joacă prin intermediul năstureilor, iar când vine vorba de Pițurcă este clar că nu se mai joacă deloc.

Ei, acum fotbalul românesc se joacă la arabi. Două pase la cămilă și trei goluri, un puț de petrol. Un gol în finala cine știe cărei ligi anemice, două puțuri de petrol. Ești golgeterul echipei, atunci ia tu, române, câmpul ăsta de sonde și să fii fericit. Dan Petrescu, Laurențiu Reghecampf, Mihai Pintilii sunt doar trei dintre cei care au semnat în această vară contracte care-i vor face să joace pe praf și soare. Mai sunt acolo Cosmin Olăroiu, Ioan Andone, Ladislau Boloni, Mirel Rădoi…lume bună. Pintilii a fost chiar simpatic la plecare: “Aș da oricând o calificare cu Steaua în Liga Campionilor pentru un contract ca acesta. Sunt un om realizat”, a spus el, referindu-se desigur la partea financiară a problemei.

Ceea ce nu se înțelege în fotbalul românesc este că fotbalul este o meserie ca oricare alta. Fotbalistul este același lucru ca măturătorul, frezorul, barmanul sau ospătarul, cu diferența că meseria lui aduce mai mulți bani. Ei bine, regula este simplă. Suntem în țara cu salarii de 200 euro/lună, și-alea plătite o dată la 3 luni, în tranșe. Ei bine, fotbalul este zona în care mai există oferte. Dacă, profesionist fiind, îți va fi greu să găsești de lucru prin străini, iar emigranții sunt dovada acestui lucru, fotbalistul va face oricând saltul de la câteva zeci de mii de euro pe an la 2,4 milioane pe trei ani, cum are acum la arabi.

Când ne dăm seama că rezultatele nu vin fără investiții în mijloacele de producție, atunci vor veni rezultatele.

Până atunci, primim praf de la arabi.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!