Prea multe comisii parlamentare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 ianuarie 2016

Valeriu ZgoneaPrimul Congres al Românilor de Pretutindeni urmează să aibă loc la București, în 25 martie. Proiectul stârnește deja discuții în Birourile permanente reunite ale Parlamentului. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, consideră chiar că ar trebui restrânsă activitatea unor comisii sau chiar desființate altele, în special cele destinate diasporei. Cu toate acestea, declarațiile acestuia par a fi favorabile diasporei, chiar dacă PSD a făcut tot ce se putea pentru împiedicarea românilor din străinătate să voteze în noiembrie 2014.

Potrivit stenogramei ultimei ședințe a sesiunii din decembrie 2015, Valeriu Zgonea a declarat că acest congres se va organiza „pentru prima dată” în istoria țării, la manifestare urmând să participe 300 de delegați, iar banii necesari, 300.000 de euro, sunt deja cuprinși în bugetul Camerei Deputaților. Congresul Românilor de Pretutindeni este programat să aibă loc la data de 25 martie.

Dincolo de declarații, președintele Camerei Deputaților consideră că activitatea diasporei nu merită chiar atâta atenție, iar UNESCO nu a înregistrat, de vreo zece ani, nicio activitate. „Spre deosebire de alte parlamente, noi avem două comisii de afaceri europene care au aceleași instrumente și aceleași obligații, și, la fel, avem și la Comisia pentru Românii de Pretutindeni.(…) În loc să facem o singură comisie pentru afaceri europene și o singură comisie care să se ocupe de românii din afara granițelor țării așa cum ar trebui, în schimb avem o Comisie UNESCO care nu face nimic, pe care am făcut-o pentru o persoană acum vreo zece ani și care a rămas așa, fiind singurul Parlament din lume în acest fel, toate atribuțiile fiind pe Guvern în materia UNESCO, nefiind legată de activitatea parlamentară, dar noi am rămas cu ea, pentru că nu există voință din partea liderilor grupurilor parlamentare.” Președintele Camerei Deputaților a mai arătat, de asemenea, că „noi avem o Comisie pentru revoluționari, care nu mai are obiectul activității, dar noi o păstrăm la 26 de ani de la Revoluție”. El a adăugat că a propus liderilor grupurilor parlamentare ca, atunci când va exista voință politică, să se restrângă activitatea comisiilor menționate.

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adăugat ironic că unele comisii se pot desființa, „dar ar fi păcat pentru că unii își pierd pozițiile”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!