Prefecturile impartite intre PD-L si UDMR

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 ianuarie 2010

Liderii UDMR au inceput negocierile cu PD-L pentru a pune mana pe cateva posturi de prefecti, secretari de stat si sefi de deconcentrate. Surse din PD-L citate de EVZ sustin ca Emil Boc le va ceda maghiarilor lui Marko Bela cinci prefecturi: Harghita, Covasna, Salaj, Hunedoara si Vaslui. In plus, aceleasi surse sustin ca independentii au cerut si ei prefectura de la Ilfov si cererea a fost acceptata de liderii PD-L. Aceleasi surse arata ca UDMR va mai avea, cel mai probabil, 7 subprefecti in judete cu populatie maghiara unde nu a obtinut prefectul: Maramures, Satu-Mare, Bistrita-Nasaud, Bihor, Cluj-Napoca si Mures.

Potrivit EVZ, aceste impartiri s-au decis la Bucuresti, pedelistii din teritoriu nu prea fiind de acord cu variantele. „Ne aflam in fata unei situatii cel putin ciudate deoarece organizatiile din Ardeal, care au obtinut rezultate foarte bune in alegeri, vor trebui sa negocieze cele mai multe functii la nivel judetean cu UDMR. Daca ar exista dreptate in politica, atunci UDMR ar trebui sa negocieze functii cu cei pe care i-a sprijinit la prezidentiale”, spune liderul PD-L Salaj, Lucian Bode, nemultumit ca UDMR „a fost in mod traditional partenerul si aliatul PSD” in judet. Nici in Maramures, PD-L nu vrea sa cedeze niciun centimetru. „Intentia mea e aceea de a nu negocia nimic. Sigur, ei vor veni cu cereri. Dar prefectul si subprefectul nu se discuta, iar in deconcentrate vreau totul pe concurs, nu pe culoare politica”, spune liderul filialei, Mircea Man. Sa vedem ce se va decide pe 11 ianuarie, cand conducerile celor doua partide au stabilit o intalnire de mediere cu filialele.

 

Ce prevede protocolul PD-L – UDMR

Protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni, intrat in posesia NewsIn, porneste de la cateva premise: „PDL si UDMR sunt membre ale aceleiasi formatiuni politice – PPE, Romania are nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a lua masurile ce se impun pentru relansarea economiei si consolidarea cresterii economice, este nevoie de un set de masuri privind descentralizarea deciziilor administrative, a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona care formuleaza noi prevederi privind functionarea institutiilor respectand principiul subsidiaritatii, este nevoie de o continuare a imbunatatirii relatiilor interetnice in Romania.” Acest protocol este valabil pana la alegerile din 2012 si include pastrarea cotei unice, regandirea impozitului minim obligatoriu, buget multianual, descentralizare inclusiv financiara, largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale si modificarea regiunilor economice de dezvoltare.

In aceste conditii preliminare, partile semnatare convin constituirea coalitiei intre PDL si UDMR „avand ca scop asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar necesar”. „Cooperarea dintre cele doua parti are la baza principiul asumarii in comun a guvernarii, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental si local, conform prevederilor constitutionale, legale si ale prezentului Protocol”, se mai arata in document.

Protocolul prevede cateva obiective de guvernare, printre care amintim:

 1. Relansarea economiei si consolidarea cresterii economice.
 2. Revizuirea Constitutiei in vederea modernizarii statului, a perfectionarii mecanismului de functionare a puterilor in stat si punerea in aplicare a rezultatelor referendumului national.
 3. Respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
 4. Asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei unice de 16%, reducerea numarului de taxe si impozite si regandirea impozitului minim obligatoriu.
 5. Revizuirea sistemului de pensii si consolidarea clasei de mijloc si solidaritate pentru cei aflati in nevoie.
 6. Sprijinirea mediului de afaceri, elaborarea unui set de politici noi pentru sprijinirea IMM-urilor si descentralizarea inclusiv financiara, a administratiei publice.
 7. Accelerarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor realizate.
 8. Sprijinirea agriculturii in vederea dezvoltarii industriei alimentare, modernizarea satului si reabilitarea sistemului national de irigatii.
 9. Dezvoltarea in ritm rapid a infrastructurii.
 10. Reforma in domeniul educatiei si sanatatii.
 11. Largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale.
 12. Regandirea regiunilor economice de dezvoltare.
 13. Consolidarea rolului si statutului Romaniei in UE ca al saptelea stat ca marime in UE.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!