Pregătiţi pentru Ebola

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 octombrie 2014

ebola

Ebola este un real pericol şi există un risc potenţial să ajungă şi în România, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Ca să evite posibilitatea unei eventuale contaminări cu virusul febrei hemoragice, autorităţile române informează atât cetăţenii români, cât şi pe cei străini care vin pe aeroporturile din ţară care sunt simptomele bolii, cum se transmite, dar şi la cine trebuie să apeleze în cazul în care se simt rău.

Autorităţile îi monitorizează atent pe cei care se întorc din ţările afectate de epidemie.

„Fără simptome, pacientul este monitorizat foarte atent 21 de zile de la întoarcerea în ţară. Dacă are cel mai mic simptom – febră, greaţă, vărsături -, atunci el este internat şi izolat. În aeroporturi deja există fluturaşi şi persoanele care intră în ţară primesc acest fluturaş şi au recomandarea să sune la 112 pentru informaţii”, a spus Adrian Streinu-Cercel, la postul de televiziune Digi24.

„O persoană care transmite această boală cu bună ştiinţă este pasibilă de închisoare de până la doi ani şi cu amendă penală”, a mai spus el.

Adrian Streinu-Cercel a mai spus că institutul are o aripă destinată potenţialilor pacienţi, iar locul unde ar urma să fie spitalizaţi aceştia este separat de celelalte circuite din spital.

„Din păcate, avem nişte experienţe care nu ne lasă să dormim foarte liniştiţi, peste 400 de cadre medicale s-au îmbolnăvit şi 232 au decedat. Ne-am ridicat problema cum a fost posibil şi am început să facem exerciţii cu personalul, de îmbrăcat şi dezbrăcat. Riscul e mai mare când personalul dezbracă echipamentul de protecţie”, a mai spus medicul.

 

Spital mobil

Adrian Streinu-Cercel a mai declarat că se pregăteşte amenajarea unui spital mobil care va fi operaţional în două săptămâni şi va fi deservit de personal medical de la Institutul Matei Balş şi de la Spitalul Universitar.

„Trebuie făcut un efort concentrat pentru a stăpâni valul epidemic din zonele şi ţările africane lovite de Ebola. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, ne aşteptăm la o răspândire a bolii pe întreg continentul african, iar apoi pe celelalte continente, virusul nu ţine cont de graniţe”, a spus el, potrivit Digi24.

În ceea ce priveşte România, „suntem pregătiţi atât cât poate fi pregătită orice ţară de pe această planetă în contextul acestui tip de infecţie”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Combaterea Ebola va fi inclusă în programele naţionale de sănătate, conform unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).

De asemenea, un container special pentru izolarea bolnavilor a fost amenajat în Oradea, în condiţiile în care, în această perioadă, peste o sută de studenţi străini care studiază în oraş se întorc pentru reluarea cursurilor.

Epidemia de Ebola izbucnită în vestul Africii a provocat moartea a cel puţin 4.033 de persoane, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Decese cauzate de febra hemoragică Ebola s-au înregistrat în Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!