Premieră după 1989: Inflația anuală, negativă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iulie 2015

Prețurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% față de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente și băuturi la 9% de la 1 iunie. Astfel, rata anuală a inflației a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influențată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Față de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar și mălaiul (-12%) și laptele de vacă (-11,5%), iar cele mai mici scăderi de prețuri au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu excepția produselor de panificație, asupra cărora nu s-au resimțit reduceri de prețuri semnificative, având în vedere că pentru acestea era aplicată deja cota redusă de TVA.

La produsele nealimentare, categoria „alte mărfuri nealimentare” a înregistrat prețuri mai mici cu 0,2%, iar detergenții cu 0,03%. Pe de altă parte, cele mai mari creșteri s-au consemnat la autoturisme și piese de schimb (+0,3%) și ceasuri (+0,2%).

În ceea ce privește serviciile, prețurile în restaurante, cafenele și cantine au scăzut cu 1,22%, iar la categoria „alte servicii” cu 1,06%. Pentru serviciile de apă, canal și salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%.

Față de iunie anul trecut, prețurile alimentelor s-au redus cu 6,44%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a reiterat explicația că deflația înseamnă scăderea continuă a prețurilor, care determină reducerea consumului, însă a arătat că în România consumul crește anual cu 6-7%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!