Preoții trebuie să dea dovadă de „onestitate și fidelitate”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 martie 2016

Preoții și personalul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care administrează bunuri, vor trebui să semneze un „act de onestitate și fidelitate” față de BOR.

Preoții și personalul cu funcții de conducere în cadrul Patriarhiei Române, dar și persoanele nesalarizate care administrează bunuri ale BOR, vor semna de acum încolo un jurământ/act de onestitate și fidelitate față de Biserică, în care se specifică faptul că nu își vor însuși venituri sau avantaje necuvenite și că vor păstra „cu sfințenie” confidențialitatea sarcinilor de serviciu.

Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod în luna ianuarie 2016, a explicat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

„Motivul pentru care s-a luat decizia aceasta este pentru a adânci responsabilitatea celor care chiar au în fișa lor de post responsabilitatea de coordonare a celorlalți și care lucrează cu bunuri valoroase ale bisericii. Este vorba de bunuri de ordin patrimonial, de bunuri proprii instituției bisericii, deci nu ascunde nimic ieșit din comun, nu a fost provocat de niciun fel de caz”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Tot ce ține de activitatea preotului, care are și o componentă administrativă, intră sub incidența acestui act de fidelitate și onestitate, adică corectitudine în raport cu instituția din care faci parte și, bineînțeles, de corectitudine în raport și cu cei în fața cărora reprezinți instituția”, a adăugat el.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!