Prerogativele poliţiei: avertismente, penalităţi şi alternativele lor

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 26 august 2013

Nu toate ofensele legale ajung în faţa tribunalului. Poliţia dispune de o gamă diversă de variante prin care se adresează şi penalizează infracţiunile mici.

Pentru adulţi, variantele includ:

 • avertismente simple;
 • atenţionări condiţionate;
 • avertismente legate de canabis;
 • avertizări pentru tulburările de ordin public;
 • amenzi fixe (pentru încălcarea regulilor de circulaţie).

Pentru tinerii între 10 şi 17 ani, opţiunile includ:

 • mustrări;
 • avertismente finale;
 • avertismente scrise pentru tulburarea ordinii publice, dar numai pentru cei între 16-17 ani.

 

Avertizările simple

O avertizare simplă (simple caution) este folosită pentru a rezolva rapid cazurile în care natura încălcării legii nu este una foarte serioasă. O astfel de avertizare doreşte să-l ţină pe autor departe de tribunal, dar să reducă şi posibilitatea ca acesta să recidiveze.

Dacă sunteţi în situaţia de a primi aşa ceva, atunci veţi fi notificat de faptul că atitudinea dumneavoastră este una inacceptabilă pentru societate şi vă vor fi explicate şi consecinţele în cazul în care veţi comite din nou aceeaşi infracţiune.

Principala ţintă a unui astfel de avertisment este de a împiedica repetarea actului. Astfel că, dacă veţi face asta, sunteţi pasibil de a vă alege cu acuzaţii directe, în afara situaţiilor în care:

 • a doua încălcare a legilor este una minoră, fără legătură cu prima;
 • de la prima încălcare a legii au trecut minimum 2 ani.

 

Când se foloseşte poliţia de avertizările simple?

Poliţia poate apela la această modalitate de reglementare când:

 • există dovezi că infractorul este vinovat;
 • autorul are minimum 18 ani;
 • autorul recunoaşte că a comis respectiva încălcare a legii;
 • autorul acceptă să primească avertizarea; în cazul în care refuză, lucrurile ar putea merge până la acuzarea directă a acestuia.

Nu există reguli stricte vizavi de situaţiile în care se poate acorda o astfel de avertizare, ea fiind la latitudinea ofiţerului de poliţie care cercetează faptele.

Singura excepţie o constituie faptele mai serioase, cum ar fi atacul sau jaful, caz în care acestea vor ajunge direct la procuratură (Crown Prosecution Service).

 

Avertizările simple sunt înscrise în cazier?

O avertizare simplă nu este o condamnare, dar va fi înregistrată în baza de date a poliţiei. Poate fi folosită mai apoi la tribunal ca probă a unui caracter negativ sau ca parte a unui ordin de comportament anti-social (ASBO).

Înregistrarea va rămâne în baza de date a poliţiei alături de fotografia, amprentele şi orice alte dovezi care au fost ridicate. Dacă fapta comisă este una de natură sexuală, atunci veţi fi înregistrat ca atare în bazele de date ale poliţiei, pe listele hărţuitorilor.

Dacă o victimă a unuei infracţiuni cere numele şi adresa dumneavoastră pentru proceduri legale civile, atunci poliţia este obligată să pună aceste date la dispoziţie, astfel că puteţi fi dat în judecată pentru daune, chiar dacă aţi scăpat de urmărirea legală.

 

Atenţionările condiţionate (conditional cautions)

O astfel de atenţionare diferă de cea simplă, deoarece trebuie să îndepliniţi unele condiţii pentru a primi atenţionarea şi a evita cercetările penale pentru ceea ce aţi făcut.

Ca şi atenţionările simple, cele condiţionate intenţionează şi ele să evite aglomerarea sistemului de justiţie cu cauze care nu sunt atât de grave.

De asemenea, ele se adresează atât infractorului, cât şi victimei, prin ceea ce impun asigurându-se că infractorul va lua rapid cele mai bune măsuri de a se reabilita şi pentru a repara prejudiciile aduse victimei.

 

Tipuri de condiţionare

Condiţiile ataşate la atenţionarea primită trebuie să specifice, într-un mod sau altul, unul dintre obiectivele de mai jos:

 • reabilitarea – această condiţie ajută la schimbarea caracterului infractorului, reducând posibilitatea ca el să recidiveze şi îl ajută să se integreze din nou în societate;
 • reparaţia – ajută la eliminarea pagubelor produse, în mod direct sau indirect, de către autor.

Condiţiile legate de reabilitare pot include obligativitatea de a participa la un program legat de abuzul de droguri sau alcool, ori legat de alte probleme personale, cum ar fi jocurile de noroc sau cursuri de management al datoriilor.

Pentru repararea daunelor se pot lua în considerare: prezentarea de scuze victimei, repararea fizică a daunelor sau orice altceva va considera victima că este acceptabil, ca reparaţie.

De asemenea, poate fi vorba de compensaţii financiare specifice.

Acolo unde fapta a dus la deteriorarea proprietăţii comune, reparaţia poate adopta forma muncii voluntare pentru repararea pagubelor sau donarea unei sume de bani într-un fond caritabil administrat în folosul comunităţii respective.

 

Schimbări ale avertismentelor condiţionate

Avertismentele condiţionate impun şi „măsuri punitive”, acestea fiind condiţii care penalizează sau pedepsesc autorul pentru încălcarea legii şi ele includ:

 • plata unei amenzi;
 • muncă neplătită pentru o perioadă nu mai mare de 20 de ore;
 • prezenţa într-un anumit loc pentru o perioadă nu mai mare de 20 de ore.

 

Când se foloseşte poliţia de avertismentele condiţionate?

Poliţia poate apela la acest mod de a trata lucrurile după o discuţie cu Crown Prosecution Service sau când consideră că este cea mai apropiată cale de a se adresa comportamentului infractorului sau de a face o reparaţie, chiar şi morală, victimei. În calcul pot fi luate, în acel moment, şi părerile victimei.

Avertizarea condiţionată se aplică numai persoanelor care şi-au recunoscut vina.

Dacă nu urmaţi întocmai condiţiile impuse în avertizare, veţi fi acuzat pentru ofensa iniţială, iar cazul dumneavoastră va merge la tribunal.

 

Avertizările condiţionate sunt înscrise în cazier?

La fel ca o simplă avertizare, nici aceasta nu ia forma unei condamnări. Dar ea va fi înregistrată în baza de date a poliţiei şi va fi luată în considerare la tribunal în cazul în care comiteţi o nouă încălcare a legii.

Înregistrarea va rămâne în baza de date a poliţiei alături de fotografia, amprentele şi orice alte dovezi care au fost ridicate.

Dacă o victimă a gestului dumneavoastră cere numele şi adresa dumneavoastră pentru proceduri legale civile, atunci poliţia este obligată să pună aceste date la dispoziţie, astfel că puteţi fi dat în judecată pentru daune, chiar dacă aţi scăpat de urmărirea legală.

 

Tinerii pot primi avertismente condiţionate?

Nu. Tinerii (minimum 17 ani) vor primi mustrări şi avertismente finale în locul avertismentelor condiţionate. Acestea sunt menite să-i ţină pe tineri departe de tribunal.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!