Prerogativele politiei: custodia

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 20 februarie 2011

Puteti fi arestat sau luat in custodie cu sau fara existenta unui mandat in acest sens.

Un mandat de arestare va fi emis daca sunteti suspectat ca ati fi comis o infractiune serioasa, cum ar fi o crima, dar politia va poate lua in custodie fara un mandat pentru a va inregistra amprentele sau daca are probe rezonabile care sa duca la concluzia ca puteti fi suspectat de comiterea unei infractiuni.

Regulile pentru folosirea unor puteri asa cum este luarea in custodie sunt reglementate de Police and Criminal Evidence Act of 1984 (PACE). Pentru informatii suplimentare despre acestea puteti vizita http://police.homeoffice.gov.uk/operational-policing/powers-pace-codes/pace-code-intro.

 

Ce se intampla daca sunteti luat in custodie?

Veti fi interogat, desi acest lucru poate fi amanat daca sunteti sub influenta alcoolului. Interogatoriul va fi inregistrat, avocatul poate fi si el de fata daca doriti si aveti dreptul la pauze regulate. Daca doriti, va puteti exercita dreptul de a nu spune nimic.

Ar putea fi prelevate amprente sau alte probe conexe. Acestea pot fi luate fara consimtamantul dumneavoastra si includ:

 • amprentele;
 • probe ale sputei;
 • saliva;
 • probe ale pantofilor sau piciorului;
 • fotografii.

In unele cazuri aparte pot fi cerute si alte probe conexe. Acestea necesita acordul dumneavoastra scris si consimtamantul inspectorului. Refuzul poate sa va afecteze apararea in cazul unui proces.

Printre probele specificate mai sus se pot numara:

 • sangele;
 • urina;
 • lichid seminal;
 • par pubian;
 • amprenta dentara.

Informatiile referitoare la aceste probe vor fi stocate intr-o baza de date, pentru a folosi la identificarea dumneavoastra, daca veti recidiva.

 

Ce se intampla in custodie daca sunteti tanar sau vulnerabil din punct de vedere psihic?

In cazul juvenililor (peste 17 ani) si a persoanelor vulnerabile psihic, un adult trebuie sa fie mereu prezent pe parcursul interogatoriului si a cercetarilor efectuate, pentru ca politia sa se asigure ca acesta intelege ce i se intampla. Acesta poate fi unul din parinti sau tutorele.

Adultul nu are voie sa puna la dispozitie ajutor legal si nu poate juca acest rol daca persoana aflata sub cercetari i s-a confesat in legatura cu infractiunea.

Daca nu exista un parinte, tutore sau asistent social care sa indeplineasca acest rol, politia va selecta un adult impartial din lista de voluntari pe care o are pentru respectiva postura.

Pentru mai multe informatii despre acest rol puteti consulta ghidul de la http://police.homeoffice.gov.uk/publications/operational-policing/guidanceappadultscustody.pdf.

 

Care va sunt drepturile cand sunteti in custodie?

Daca ati fost luat in custodie aveti dreptul sa:

 • dispuneti de reprezentare legala, gratuita, daca nu va puteti permite sa platiti una;
 • sa dati un telefon pentru a informa pe cineva ca ati fost arestat;
 • sa primiti mancare si sa faceti miscare;
 • sa primiti o celula incalzita si curata, care sa dispuna de pat;
 • sa dispuneti de cel putin 8 ore de odihna la fiecare 24 de ore trecute.

Pentru informatii suplimentare puteti consulta codul existent, la http://police.homeoffice.gov.uk/operational-policing/powers-pace-codes/pace-code-intro.

 

Cat de repede vi se va da drumul?

Nu puteti fi retinut de politie mai mult de 24 de ore fara sa fiti acuzat, dar acest termen poate fi extins la 36 de ore de catre un superintendent al politiei sau la si mai mult, beneficiind de autoritatea unui magistrat.

Singura exceptie de la regula sunt actele teroriste, caz in care puteti fi retinut fara a fi acuzat pentru o perioada de 7 zile.

Daca nu sunt suficiente probe pentru a fi acuzat, veti fi eliberat pe cautiune. Nu va trebui sa platiti cautiunea pentru a fi eliberat, dar va trebui sa va intoarceti la sectie pentru a raspunde la intrebari suplimentare, daca politia va considera ca este necesar acest lucru.

Daca ati fost acuzat, iar politia considera ca sunteti un risc pentru societate, ca ati putea sa nu va prezentati la proces, ca ati putea obstructiona justitia sau intimida un martor sau mai multi, atunci aceasta poate impune o cautiune conditionata. Asta inseamna ca libertatea va va fi obstructionata intr-un fel sau altul. De exemplu, ati putea sa primiti o restrictie de la libera circulatie, mai ales daca fapta a fost comisa noaptea.

Daca ati fost acuzat de o fapta serioasa, vi se poate refuza eliberarea si veti ramane in custodie pana la proces. Daca sunteti gasit vinovat, timpul petrecut in custodie va fi dedus din sentinta definitiva data.

 

Va puteti plange in cazul in care sunteti victima unui tratament incorect al politiei?

Daca sunteti de parere ca ati fost arestat sau retinut in mod ilegal sau daca drepturile de care beneficiati au fost abuzate, puteti reclama la:

 • sectia locala de politie;
 • Citizen’s Advice Bureau;
 • Independent Police Complaints Commission (http://www.ipcc.gov.uk/);
 • Comission for Racial Equality;
 • avocat.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!