Prerogativele politiei: oprirea si perchezitia

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 28 septembrie 2009

Prerogativele legate de oprirea si perchezitionarea unei persoane permit fortelor de ordine sa combata criminalitatea stradala si comportamentele anti-sociale, dar si sa previna unele posibile infractiuni deosebit de grave.

 

Ce se intampla daca sunt oprit si perchezitionat?

Daca sunteti oprit, intai veti fi intrebat unde mergeti si ce ati facut. Politia va trebui apoi sa decida daca trebuie sa va perchezitioneze, dar asta numai daca vor avea un motiv intemeiat, de exemplu daca va incadrati in profilul unui infractor cautat in zona sau daca ei cred ca actiunile dumneavoastra sunt de natura sa genereze suspiciuni.

Iata cateva lucruri legate de oprire si perchezitionare:

 • perchezitia va avea loc pe strada;
 • daca ofiterul va va cere sa va scoateti haina sau manusile, atunci vor trebui sa va duca undeva departe de privirile trecatorilor;
 • vi se va cere sa va intoarceti buzunarele pe dos si sa aratati ofiterilor ce contine geanta pe care o purtati;
 • va pot perchezitiona si masina, chiar in absenta dumneavoastra, dar sunt obligati sa va lase un bilet in care sa va explice ce au facut;
 • daca aveti asupra dumneavoastra ceva ilegal, cum ar fi o arma, sau daca politia crede ca ati comis o infractiune, puteti fi arestat;
 • daca nu vor gasi nimic, detaliile dumneavoastra vor fi inregistrate pentru monitorizare si vi se va permite sa plecati.

 

Ce informatii trebuie sa puneti la dispozitie

Daca sunteti oprit si perchezitionat, nu sunteti obligat sa va declinati identitatea, adresa si data nasterii decat daca s-a raportat ca ati comis o ofensa sau alt act ilegal ori anti-social.

Oricum, este de preferat ca in clipa in care sunteti intrebat, sa va descrieti originile etnice. Este important sa oferiti aceste informatii ofiterului, deoarece acesta este modul in care se monitorizeaza stoparea disproportionata a minoritatilor etnice si in care se incurajeaza corectitudinea politistilor.

Politistul va completa apoi un formular in care va detalia motivele pentru care ati fost oprit, rezultatul perchezitiei si numele sau si va va da o copie. Aceste informatii nu vor fi retinute impotriva dumneavoastra decat daca ati comis o ofensa.

 

Pot depune reclamatie pentru ca am fost oprit si perchezitionat?

Nu ar trebui sa fiti oprit si perchezitionat datorita varstei, rasei, sexului, orientarii sexuale, dizabilitatilor, religiei, modului in care sunteti imbracat sau pentru ca ati comis o infractiune in trecut.

Daca sunteti de parere ca pentru oprirea si perchezitionarea dumneavoastra nu a existat un motiv rezonabil sau daca nu ati fost tratat corect si respectuos, puteti reclama la:

 • sectia locala de politie;
 • un birou pentru cetateni (Citizen’s Advice Bureau);
 • comisia independenta de plangeri impotriva politiei (Independent Police Complaints Commission);
 • comisia pentru egalitate rasiala (Commission for Racial Equality);
 • avocat.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!