Presa externă: „În ţara lui Eugen Ionescu, suprarealismul a triumfat”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 iunie 2016

Faptul că mai mulţi candidaţi acuzaţi de corupţie au fost aleşi primari, în contextul luptei anticorupţie din ţara noastră, a atras atenţia presei internaţionale.

„În ţara natală a lui Eugen Ionescu, suprarealismul a triumfat la alegerile locale de duminică. Românii nu prea au mers la urne, iar cei care au făcut-o, au făcut alegeri surprinzătoare”, scrie New Europe, care titrează că „Alegerile locale din România au furnizat numai surprize”.

„În mod surprinzător, acuzaţiile de corupţie nu au făcut nicio diferenţă în rezultatul alegerilor locale”, mai notează sursa citată, dând exemplul câştigătorilor Robert Negoiţă (PSD, Sector 3), Gabriel Mutu (PSD, Sector 6), Lia Olguţa Vasilescu (PSD, Craiova) și Cătălin Cherecheş (Baia Mare), şi adăugând că cea mai mică dintre surprize a fost victoria PSD într-un bastion al celor de centru-dreapta, Bucureşti. New Europe notează şi rezultatul reuşit de Nicuşor Dan şi subliniază că, „în mod nesurprinzător, a fost şi un vot de protest”.

Deutsche Welle scrie că „rezultatele le dau social-democraţilor un impuls înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul anului, în ciuda anchetelor şi scandalurilor de corupţie. Mai mulţi candidaţi anchetaţi pentru corupţie au fost realeşi”. Agenţia Associated Press, citată de Washington Post, scrie că rezultatele alegerilor din ţara noastră arată că principalul partid de stânga a reuşit victorii şi a câştigat toate primăriile în Bucureşti, „în cadrul unor alegeri locale care au fost umbrite de îngrijorările legate de corupţie”.

„Social-democraţii triumfă în primul test electoral din acest an”, titrează şi Bloomberg, care adaugă că „politica este în tranziţie, cu o campanie anticorupţie care face ravagii în rândurile principalelor partide după plecarea lui Victor Ponta, în luna noiembrie”. Nu în ultimul rând, Hungary Today scrie că UDMR a cucerit un oraş important din afara Ţinutului Secuiesc, respectiv Satu Mare, unde Gabor Kereskeny l-a învins pe primarul Dorel Coica.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!