Presa străină: „Furia fierbea de ceva timp în România împotriva guvernului”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 noiembrie 2015

protest_bucuresti4Demisia premierului Victor Ponta și a întregului guvern al României, după amplele proteste de stradă din țară, a făcut înconjurul lumii. România a fost începând de vineri pe paginile și în buletinele informative ale celor mai importante publicații și televiziuni internaționale, după incendiul de vineri dintr-un club din București, soldat cu peste 30 de morți.

Peste 20.000 de persoane au ieșit în stradă marți seara, într-un protest spontan, cerând demisia lui Ponta, a ministrului de interne Gabriel Oprea și a primarului sectorului în care se află Clubul Colectiv, scrie Associated Press. „Rușine să vă fie!” și „Asasinii” au strigat protestatarii și au agitat steaguri ale României. „Furia fierbea de ceva timp în România împotriva guvernului, perceput de mulți drept corupt, iar incendiul de vineri a sporit această furie”, comentează agenția americană de presă. Președintele Klaus Iohannis a scris marți seara pe pagina sa de Facebook că „înțeleg ceea ce se cere și ceea ce se așteaptă, pe bună dreptate, cineva trebuie să-și asume responsabilitatea politică”, adăugând, citat de AP, „următorul pas este al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”.

Articolul AP a fost preluat de postul britanic de televiziune Sky News, ziarele The Guardian și The Telegraph, dar și de presa canadiană.

Reuters comentează că Ponta a demisionat în mod surprinzător la doar câteva ore după un protest în masă prin care s-a cerut demisia Cabinetului, în timp ce bilanțul victimelor incendiului de la clubul de noapte din București ajungea la 32 de morți. Asupra lui „Ponta, singurul premier în exercițiu din această țară vizat de un proces de corupție, președintele Klaus Iohannis, care l-a învins în alegerile prezidențiale din noiembrie, a exercitat presiuni să demisioneze”, amintește Reuters.

„Plecarea lui Ponta poate conduce la o realiniere politică în România, unde o coaliție de trei partide formează o majoritate în Parlament”, comentează agenția de presă, care amintește că Iohannis a anunțat că scopul său este să-i aducă pe foștii săi colegi liberali la putere.

„Probabil ați observat miile de oameni de seara trecută și ce au cerut”, a declarat Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat (PSD, stânga, la putere), anunțând demisia, citat de Reuters. Ponta a ignorat în mod repetat îndemnuri la demisie și a anunțat că vrea să-și ducă mandatul la final, până în 2016, când sunt programate alegeri parlamentare, mai notează Reuters.

Agence France Presse a anunțat că premierul român Victor Ponta și-a anunțat demisia din funcție după drama care a avut loc vineri într-o discotecă din București, soldată cu 32 de morți, la o zi după o mare manifestație, la București, în cursul căreia protestatarii i-au cerut să plece de la putere. Materialul AFP este preluat de presa franceză și belgiană.

 

Premierul, judecat pentru corupție”

Posturile paneuropean Euronews și britanic BBC anunță, în deschidere pe site-uri, demisia lui Ponta.

„Presiunea a crescut asupra lui Ponta de luna trecută. În octombrie a pierdut conducerea partidului în favoarea lui Dragnea, pe fondul unui scandal de fraudă fiscală, și a devenit primul premier în exercițiu judecat pentru corupție”, comentează Euronews.

BBC adaugă că Ponta a respins în mai multe rânduri acuzațiile de corupție, acuzându-i la rândul său pe procurori de faptul că sunt „total neprofesioniști”. „Sper că demisia guvernului va satisface oamenii care au ieșit în stradă”, a declarat el pentru un post românesc, citat de BBC.

„Protestele anticorupție din România îl doboară pe premier”, titrează site-ul Euobserver, care comentează că itinerariul de marți seara al protestatarilor, care a condus la demisia Cabinetului, a relevat țintele furiei – Guvernul, în Piața Victoriei, Ministerul de Interne și Primăria Sectorului 4 din București. „Corupția ucide!”, „Ponta, demisia!” și „Asasini!” au strigat protestatarii, scrie site-ul.

Proasta administrare a provocat suspiciuni de corupție, într-un oraș al cărui primar, Sorin Oprescu, a fost arestat în septembrie sub astfel de acuzații, comentează site-ul, notând că Piedone, a cărui demisie a fost cerută în urma incendiului de la Clubul Colectiv, era favoritul la succesiunea lui Oprescu.

Premierul României și-a anunțat demisia în urma incendiului care a avut loc vineri într-o discotecă din București, soldat cu 32 de morți, anunță portalul rusesc Sputnik. Demisia lui Ponta a fost anunțată de către liderul PSD Liviu Dragnea, scrie site-ul bulgar Novinite, precizând că acesta și-a anunțat ulterior demisia, la Palatul Victoria, recunoscând legitimitatea nemulțumirii din societate, amplificată de tragedia de la Clubul Colectiv. Ponta a apreciat că ar fi o „eroare gravă” să ignore dorința poporului și că ar fi incorect să lase responsabilitatea oamenilor de pe teren, primarilor, secretarilor de stat și miniștrilor, scrie site-ul bulgar.

 

Economia, afectată?

Demisia premierului Victor Ponta ar putea afecta creșterea economică în lipsa unei soluții clare la situația politică, însă avansul puternic al consumului face puțin probabilă o încetinire mai puternică a creșterii PIB, potrivit firmei britanice de consultanță Capital Economics.

„Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiții, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creșterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situație. Astfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aș fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB”, a declarat analistul William Jackson de la Capital Economics.

Măsurile de creștere a salariilor și reducerea TVA vor fi probabil continuate de către un viitor guvern, întrucât sunt considerate populiste. Pe piața financiară, anunțul demisiei a avut un impact limitat până în prezent, a afirmat Jackson.

„Întrucât România are o poziție a contului curent oarecum în echilibru, leul este mai puțin vulnerabil ca în trecut la intrări de capital mai reduse. De asemenea, situația finanțelor Guvernului este relativ sănătoasă. Nu mă aștept ca leul să se deprecieze semnificativ sau să crească puternic costurile de împrumut. Nu va exista niciun impact major asupra ratingului suveran al României”, a spus el.

 

Oficial german: „Ponta trebuia să demisioneze de mult timp”

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag (Camera inferioară a parlamentului german), Gunther Krichbaum, susține că premierul Victor Ponta ar fi trebuit să demisioneze mai devreme, încă de la trimiterea sa în judecată de către procurorii anticorupție.

„Am luat cunoștință cu respect de demisia prim-ministrului Victor Ponta. În același timp, mi-aș fi dorit ca acest pas să fi fost făcut încă din septembrie, la momentul trimiterii sale în judecată. Astăzi, având în vedere tragicul incendiu petrecut vinerea trecută, demisia premierului a devenit o consecință necesară și inevitabilă”, a declarat oficialul citat într-un comunicat remis, miercuri, Agerpres.

Gunther Krichbaum își exprimă speranța că viitorul guvern de la București va fi mult mai implicat în lupta împotriva corupției.

„În cazul Clubului Colectiv, măsurile de siguranță prevăzute de lege au fost încălcate în mod flagrant. Există suspiciuni serioase că acest lucru a fost posibil doar din cauza unei răspândiri generalizate a corupției. Rămâne ca, în numele victimelor, al familiilor lor și al întregului popor român, noul guvern să clarifice în totalitate cauzele acestei tragedii. În același timp, îmi exprim speranța că noul guvern – indiferent de structura acestuia – se va dedica luptei împotriva corupției cu mai multă determinare decât până în prezent”, afirma președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, conform comunicatului menționat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!