Președintele PPE: „Sunt mândru de poporul român”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 21 noiembrie 2014

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, l-a felicitat pe Klaus Iohannis, noul președinte ales al României, pentru victoria în alegeri. Daul a susținut și că premierul Ponta este responsabil pentru problemele întâmpinate de românii care au votat peste hotare.

„Aș vrea să îl felicit pe Klaus Iohannis pentru binemeritata victorie în alegerile prezidențiale din România. Sunt vești excelente pentru România și pentru întreaga Uniune Europeană. Este o victorie pentru valorile de centru dreapta și sunt mândru că Partidul Popular European a jucat un rol în asta. Klaus Iohannis va păstra România pe drumul democrației și o va face în interesul poporului român”, a spus Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, potrivit epp.eu.

Daul a felicitat și poporul român pentru alegerea sa și participarea masivă la scrutin. „Sunt mândru de poporul român care a participat în număr mare la aceste alegeri importante. Cu toate acestea, sunt extrem de dezamăgit de condițiile proaste de vot în străinătate. Guvernul condus de premierul socialist Ponta trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asta, cu atât mai mult cu cât a ignorat apelurile comunității internaționale pentru asigurarea condițiilor potrivite de vot. Cu toate aceste condiții grele de vot în străinătate, votanții români tot l-au sancționat pe domnul Ponta”, a spus Daul.

Daul a exprimat și aprecierile PPE pentru munca depusă de președintele Traian Băsescu în mandatele sale la conducerea României.

„Aș vrea, de asemenea, să îi mulțumesc președintelui Traian Băsescu pentru cei 10 ani în care a condus în condiții extrem de dificile. Conducerea sa a fost crucială pentru finalizarea intrării României în Uniunea Europeană în 2007 și pentru transformarea țării sale într-un actor relevant în UE. România e într-o situație mai bună azi datorită eforturilor făcute de Traian Băsescu și pentru toate acestea, el primește întreaga noastră apreciere”, a mai spus președintele PPE.

 

Scrisoare de la președintele Germaniei

Președintele Germaniei, Joachim Gauck, l-a felicitat pe noul președinte al României, Klaus Iohannis, pentru câștigarea alegerilor din 16 noiembrie. Conform Deutsche Welle, Joachim Gauck l-a asigurat pe Klaus Iohannis că Germania va continua să sprijine România, „cu precădere în ceea ce privește îmbunătățirea statului de drept”.

„Preluați mandatul prezidențial în vremuri marcate de mari provocări la adresa Europei și a țării domniei voastre. Fiți sigur că Germania va continua să sprijine și în viitor România pe drumul reformelor care urmează să fie făcute – cu precădere în ceea ce privește îmbunătățirea statului de drept. Am încredere că încrederea reciprocă va sta la baza cooperării noastre și că relațiile bune, de prietenie, între țările noastre vor fi dezvoltate și aprofundate atât la nivel european, cât și internațional”, se arată în comunicatul președintelui german.

 

Merkel îi face o promisiune lui Iohannis

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat, marţi, pe Klaus Iohannis pentru victoria în alegerile prezidenţiale, asigurându-l că Germania va rămâne „un partener de nădejde” al României şi subliniind că împreună vor putea aprofunda relaţiile bilaterale.

„Vă felicit din toată inima pentru alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al României”, i-a transmis cancelarul Angela Merkel lui Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat publicat, marţi, pe site-ul guvernului german. Merkel a precizat că relaţiile dintre România şi Germania sunt „foarte bune”, la 25 de ani de la încheierea Războiului Rece. „Vom sprijini România cu sfaturi şi fapte pe calea reformelor importante pentru ţară dumneavoastră şi pentru Uniunea Europeană şi vom rămâne un partener de nădejde. Sunt convinsă că împreună vom putea aprofunda relaţiile noastre bilaterale”, a mai transmis Angela Merkel.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!