Presedintele si parlamentarii nu mai pot fi anchetati penal

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 16 decembrie 2013

vot_camera deputatilor1

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.

Conform raportului, obtinut de Mediafax, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Astfel, la articolul 147, Codul Penal prevede ca „prin «functionar public» se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public – n.r.)”.

Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: „Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat.”

Tot Comisia juridica a Camerei Deputatilor a modificat si articolul 74 din Codul Penal, prin care spune ca pentru un prejudiciu de 500.000 euro se poate aplica o simpla amenda, iar pentru un prejudiciu de 100.000 euro doar o sanctiune administrativa. In textul in vigoare, cuantumurile pentru aceasta prevedere erau de 50, respectiv 10.000 de euro. Comisia a ridicat astfel cuantumurile. Spre exemplu, un ministru care comite un abuz in serviciu care prejudiciaza statul cu 500.000 euro, acum se poate alege doar cu o amenda al carei cuantum nu este stabilit in lege, scrie gandul.info.

Proiectul nu a fost dezbatut in plen, fiind trecut direct la vot final. Raportul propus de Comisia juridica a fost adoptat cu 240 voturi „pentru”, 57 de voturi „impotriva” si 4 abtineri. Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect.

 

Zi de foc in Parlament

Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut, marti, in regim de urgenta cateva proiecte legislative extrem de controversate, pentru care este for decizional: Legea amnistiei, Legea minelor (absolut necesara pentru proiectul Rosia Montana) si Legea lobby-ului.

Potrivit Ziare.com, deputatii au fost luati prin surprindere de proiectele adaugate in ultimul moment pe ordinea de zi, nefiind la curent cu documentele anexate. De altfel, sedinta a inceput sub conducerea lui Valeriu Zgonea fara ca deputatii sa fi primit proiectele si rapoartele de la comisii. Pentru ca PNL nu a vrut sa voteze alaturi de PSD, Legea amnistiei a fost scoasa de pe ordinea de zi, iar Legea minelor a primit doar 160 de voturi „pentru”, in conditiile in care avea nevoie de 204 voturi, fiind lege organica. In aceste conditii, legea amnistiei va fi dezbatuta si votata in sesiunea urmatoare, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

„Legea minelor e moarta si ingropata. Unii jurnalisti bat campii, nu s-a amanat nimic. E gata! S-a supus la vot, a picat, gata”, a declarat deputatul Varujan Pambuccian pentru Ziare.com.

 

De ce PNL se opune legilor PSD

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat ca PNL se opune Legii minelor deoarece aceasta nu era suficient de clara opiniei publice, dar si faptul ca parlamentarii nu sunt functionari publici, negand ca acestia ar avea „super-imunitate”. „Parlamentarii pot fi anchetati, dar nu sunt functionari publici, cred ca este un lucru evident pentru toata lumea. Faptul ca ei sunt asociati functionarilor publici este un lucru nefiresc”, a spus liderul liberal.

Presedintele PNL a sustinut ca abrogarea amendamentului care prevede scaderea pedepselor pentru infractiunea de conflict de interese de la 5 ani la 3 ani „nu inseamna ca parlamentarii au o super-imunitate”. De asemenea, Antonescu a precizat ca regimul parlamentarilor „este acelasi in fata legii, in fata regulamentului Camerelor, dar nu sunt functionari publici”. In plus, a explicat ca in cazul parlamentarilor nu se va putea vorbi despre abuz in serviciu, „pentru ca nu putem sa ne imaginam ce abuz in serviciu poate sa faca un parlamentar”.

„Se poate ca un parlamentar sa faca fapte de coruptie. Nu e de dorit, dar se poate intampla. Dar abuz in serviciu cum poate sa faca un parlamentar?”, a intrebat liderul liberal.

Acesta a comentat si referitor la Legea minelor, afirmand ca aceasta nu era una suficient de clara, ci se facuse confuzie cu proiectul Rosia Montana. „Legea minelor, in forma actuala, nu era suficient de clara opiniei publice. Se face confuzie intre Legea minelor si proiectul Rosia Montana. Proiectul cu Rosia Montana a cazut in comisia speciala din Parlament. Pe proiectul cu Legea minelor s-au facut amendamente, apoi s-a mai venit cu o serie de amendamente”, a precizat Crin Antonescu.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!