Presedintia UE merge in Spania

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 ianuarie 2010

Spania a preluat la 1 ianuarie 2010 presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, confruntandu-se cu o dubla provocare: relansarea economica si noua guvernare a unei Europe bicefale, dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona, ce instituie si o presedintie permanenta, relateaza AFP. Seful guvernului socialist, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a carui tara se confrunta cu o recesiune profunda, a spus ca marea sa prioritate este sa „scoata UE din criza” si sa consolideze timida crestere economica din Europa. El a inaugurat aceasta noua era institutionala in UE dand asigurari, intr-un mesaj dat publicitatii vineri, ca implementarea Tratatului de la Lisabona va duce la o Europa „mai eficienta si mai dinamica”, scrie NewsIn.

Provocarea este mare: Zapatero va trebui sa coopereze cu noul presedinte permanent al UE, belgianul Herman von Rompuy, cu sefa diplomatiei europene Catherine Ashton si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Astfel, Madridul, care isi incepe a patra sa presedintie semestriala a UE, va trebui sa depaseasca o serie de surse posibile de frictiune si de confuzii, in procesul implementarii complexului Tratat de la Lisabona, un salt in necunoscut. Aceasta presedintie va fi „foarte importanta”, pentru ca va „forma un nou model de cooperare intre statele membre si institutiile UE”, a subliniat presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Van Rompuy, un negociator recunoscut, a spus ca vrea sa lucreze „mana in mana” cu Spania, dar si-a marcat deja teritoriul, asigurandu-si presedintia tuturor summiturilor organizate in urmatoarele sase luni. Zapatero a calificat drept o „tema importanta” a presedintiei spaniole consolidarea aparentei cresteri economice in Europa, bazandu-se pe o evolutie catre o economie europeana „mai productiva, inovativa si durabila”.

Problema este ca Spania, cu cei patru milioane de someri ai sai si cu modelul imobiliar in curs de prabusire, nu este unul dintre elevii model ai clasei europene. Prin urmare Zapatero, care se vrea la conducerea dosarului economic, urmat indeaproape si de Van Rompuy si de Barroso, va trebui sa isi convinga partenerii de pertinenta proiectului sau de „guvernare economica” a UE. Acuzat de opozitia de dreapta ca a gestionat neadecvat criza, Zapatero, la putere din 2004, este slabit din punct de vedere politic, iar presedintia spaniola a UE este privita cu un oarecare scepticism in Spania, totusi eurofila. Premierul spera sa isi refaca imaginea pe plan international, profitand de marile summituri bilaterale organizate la Madrid si Barcelona cu Statele Unite (in mai, cand va veni si presedintele american Barack Obama), respectiv cu America Latina si Uniunea pentru Mediterana.


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!