Presupuși spioni ruși, expulzați de la Bruxelles

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 mai 2015

NATO ar fi expulzat zeci de spioni ruși de la cartierul general de la Bruxelles al organizației, acesta fiind cel mai recent semn al creșterii tensiunilor dintre alianța militară occidentală și Moscova în ultima perioadă, comentează, marți, Fox News pe pagina sa online. Publicația britanică The Guardian a relatat că NATO a decis luna trecută ca fiecare dintre delegațiile statelor non-membre să aibă cel mult 30 de persoane. Noua regulă a afectat doar Rusia, deși estimările privind numărul exact al membrilor delegației Rusiei la NATO variază. Kremlinul susține că are doar 37 de persoane acreditate la NATO, în timp ce un diplomat dintr-un stat membru al Alianței a declarat, pentru cotidianul britanic, că în realitate delegația rusă are 61 de membri. Alte surse apropiate NATO vorbesc despre peste 90 de membri ai delegației Rusiei. Indiferent de numărul exact al membrilor delegației ruse, The Guardian susține că jumătate dintre ei lucrează, de fapt, pentru serviciile de informații ale Moscovei. Doar ambasadorul rus la NATO, adjunctul său, secretara și șoferul au permisiunea de a se deplasa în zona de birouri ale cartierului general al organizației fără a fi escortați.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezmințit într-un interviu că noua regulă a țintit în mod special Rusia. „Am decis împreună cu rușii să suspendăm întreaga cooperare practică, dar să menținem canalele de dialog militar și politic. O delegație cu 30 de membri este mai mult decât suficientă pentru acest lucru”, a explicat Stoltenberg.

Duminică, The Guardian a mai relatat că NATO a reluat practica specifică „războiului rece” de folosire a „liniei telefonice directe” cu Kremlinul și cu conducerea militară rusă, într-un efort de a reduce probabilitatea unei confruntări armate.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!