Preţ minim pe alcool?

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 21 iulie 2015

uk_pret bere

Un plan pentru stabilirea preţului minim la alcool în Ţara Galilor a fost publicat de către guvernul galez.

În urma studiului făcut, s-a stabilit că stabilirea unui preţ minim de 50 pence pe unitatea de alcool ar avea ca rezultat economisirea a £900 de milioane pe o perioadă de 20 de ani ca urmare a scăderii infracţionalităţii şi a bolilor, cauzând cu 50 mai puţine decese anual.

Însă, un purtător de cuvânt din industria băuturilor alcoolice a spus că:

—————————————

„Impunerea unei astfel de reglementări ar ridica preţurile fără a face ceva în privinţa prevenirii efectelor nocive ale alcoolului, neconsiderând just faptul că majoritatea consumatorilor, ce beau alcool în mod responsabil, sunt astfel pedepsiţi din pricina unei minorităţi de consumatori iresponsabili.”

—————————————

Planuri similare, de data aceasta în Scoţia, i-au forţat pe proprietarii distileriilor de whisky să dea guvernul în judecată, pe motiv că ar încălca legislaţia UE.

Vaughan Gething, ministrul adjunct al sănătăţii în Ţara Galilor, a spus că această legislaţie „ar salva vieţi, ar reduce rata infracţionalităţii, ar asista la folosirea eficientă şi înţeleaptă a resurselor NHS şi ar ajuta afacerile reducând absenţa la locul de muncă”. Tot acesta a mai spus că preţul minim pe unitate va afecta doar acele băuturi care se comercializează la preţuri inacceptabil de mici comparativ cu conţinutul lor de alcool şi a subliniat:

—————————————

„Este o măsură care are o ţintă foarte bine definită – va avea un impact minim asupra consumatorilor moderaţi dar, în schimb, va avea cel mai mare impact asupra consumatorilor din zona de mare risc”.

—————————————

Un pint de bere sau cidru cu alcool de 3,6% are două unităţi, iar un pint cu alcool de 5,2% conţine trei unităţi, în timp ce un shot de vodcă are o unitate. Astfel, la supermarket o cutie de bere ar trebui să coste cel puţin £1, în timp ce o sticlă de vodcă de 1l va fi de peste £20.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!