Prețul aurului, la minimum ultimilor cinci ani

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2015

Prețul aurului a coborât la 20 iulie, pe piața asiatică, la cel mai redus nivel din peste cinci ani, continuând declinul înregistrat la 17 iulie în SUA, pe fondul așteptărilor de creștere a dobânzilor în Statele Unite, în timp ce China a dezvăluit un nivel al rezervelor cu mult sub estimările analiștilor.

Contractele futures pentru aurul cu livrare în august au scăzut cu 2,3%, sau 25,4 dolari, la 1.106,5 dolari uncia, nivel care nu a mai fost atins din martie 2010, relatează MarketWatch, potrivit Mediafax.

„Această scădere accentuată (…) este un indiciu puternic că un fond mare de investiții vinde deținerile de aur”, a declarat Gnanasekar Thiagarajan, director la Commtrendz Risk Management.

Prețul aurului a scăzut la 17 iulie pe piața americană, atingând și acolo un minim al ultimilor cinci ani, la bursa Comex.

China a anunțat, tot la 17 iulie, deținerile de aur, pentru prima oară în ultimii șase ani. La sfârșitul lunii iunie, rezervele de aur ale Chinei totalizau 53,32 milioane de uncii (1.658 tone aur), fiind cu 57% peste nivelul din aprilie 2009.

Între alți factori care influențează evoluția cotațiilor aurului în ultima perioadă sunt datele economice pozitive din Statele Unite, de la statisticile din piața imobiliară până la prețurile de consum, care confirmă așteptările că Rezerva Federală (Fed) va începe să crească dobânzile în acest an.

Unii analiști consideră că acești factori au determinat fondurile de investiții să vândă din deținerile de aur, investitorii fiind sceptici că prețul aurului va reveni la creștere.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!