Prețul locuințelor vs „mortgage” cu 5% avans

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 2 iunie 2014

uk_house to buy

Creșterea prețurilor pe piața imobiliară britanică nu este provocată de creditele ipotecare acordate persoanelor care vor să cumpere o casă prin programul „Help to Buy”, în condițiile plății unui avans de numai 5% din valoarea locuinței ce urmează a fi achiziționată. Aceasta este concluzia unui raport dat publicității de ministerul finanțelor, după 13 luni de la punerea în aplicare a programului.

Doar 27.861 de locuințe s-au vândut până în prezent în Marea Britanie prin intermediul programului „Help to Buy”. Cifra este foarte mică în rapot cu totalul de peste 500.000 de proprietăți imobiliare tranzacționate în întreaga Mare Britanie, numai în ultimele șase luni.

Situația dezvăluită de reprezentanții guvernului la sfârșitul lunii mai contrazice interpretările alarmiste ale unor analiști care atrăgeau atenția că împrumuturile bancare facile vor provoca o nouă criză a pieței imobiliare, se arată într-un articol apărut în ediția online a BBC News, la 29 mai.

 

Aproape 28.000 de case vândute

Numărul caselor vândute în Marea Britanie prin credite ipotecare (mortgage) garantate de guvern în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului „Help to Buy” a fost de numai 7.313, se susține în primul raport al ministerului de finanțe cu privire la derularea programului. Cifrele date publicității mai arată că 80% dintre aceste imobile au ajuns la persoane ce nu au mai deținut niciodată o locuință în proprietate personală („first time buyers”).

Acordarea împrumuturilor ipotecare „Mortgage Guarantee”, ca urmare a plății unui avans de numai 5% din costul unui imobil a cărui valoare nu depășește 600.000 de lire sterline, în favoarea persoanelor care vor să își cumpere o casă, a constituit a doua etapă a programului „Help to Buy”. Aceasta a fost pusă la dispoziția doritorilor la începutul acestui an.

Programul „Help to Buy” a fost inițiat însă în luna aprilie a anului trecut prin punerea în aplicare a unei alte scheme intitulată „Împrumurturi echitabile” („Equity Loan”). Conform acesteia pot accesa credite ipotecare avantajoase persoanele care sunt dispuse să achiziționeze o casă nouă plătind 5% din preț în avans, urmând ca guvernul să garanteze încă 15% din  costurile locuinței.

Numai 20.548 de case au fost achiziționate prin componenta „Împrumuturi echitabile” a programului „Help to Buy” în întreaga Anglie pe parcursul ultimelor 13 luni, conform cifrelor raportate de ministerul finanțelor.

 

Londra, „ocolită” de programul  „Help to Buy”

Majoritatea locuințelor achiziționate de persoane care au accesat credite ipotecare „Help to Buy” sunt amplasate în afara Londrei, pe întinsul Marii Britanii, reiese din raportul privind derularea programului guvernamental de sprijinire a celor care vor să își cumpere o casă.

Doar 5% din imobilele cumpărate prin componenta „Mortgage Guarantee” se află în capitala Regatului Unit. Iar numărul caselor achiziționate pe teritoriul metropolei de pe Tamisa prin schema „Împrumuturi echitabile” reprezintă numai 1% din cifra totală a locuințelor cumpărate în acest fel, pe parcursul ultimelor 13 luni.

Circa 14% dintre casele cumpărate cu ajutorul creditelor „Mortgage Guarantee” sunt situate în sud-estul Angliei, cifra fiind la fel de mare ca și cea a tranzacțiilor din zona de nord-vest a țării. Aproximativ 13% dintre casele locuințele vândute în același mod se află în Scoția.

 

Prețurile caselor, neinfluențate de credite

Temerile conform cărora derularea programului „Help to Buy” va genera scumpiri incontrolabile pe piața imobiliară din Regatul Unit sunt nejustificate, susțin acum reprezentanții Guvernului de la Londra.

Prețurile caselor au crescut cu aproximativ 8% în ultimul an la nivelul Marii Britanii, conform Oficiului Național de Staistică (ONS). Creșterea prețurilor a fost și mai însemnată în Londra, unde locuințele se vând în prezent cu sume mai mari cu 17% decât în urmă cu un an, potrivit ONS.

Ministrul Afacerilor din Guvernul Cameron, liberal democratul Vince Cable, dar și reprezentanții Bank of England, banca națională a Marii Britanii, au avertizat repetat că programul „Help to Buy” ar putea fi sursa unei noi crize imobiliare.

Comitetul de Politici Financiare (Financial Policy Committee – FPC) al Băncii Angliei a recomandat ca aplicabilitatea schemei „Mortgage Guarantee” să se restrângă, astfel încât să nu se mai permită achiziționarea de locuințe a căror valoare este mai mare de 300.000 de lire sterline.

Analiștii cred că membrii FPC vor aplica, pe viitor, și alte măsuri menite să stabilizeze piața imobiliară. Una dintre acestea ar putea fi limitarea sumelor împrumutate în funcție de veniturile salariale ale solicitanților de credite.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!