Prețurile la RCA, o povară pentru tineri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 16 ianuarie 2015

accident auto24_1

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează în prezent modul de calcul de către societăţile de asigurări a tarifelor pentru poliţele RCA în cazul tinerilor. În plus, vrea să identifice, până la sfârșitul lunii februarie, o soluţie acceptabilă pentru această categorie de clienţi, după ce premierul și ministrul finanțelor au criticat nivelul ridicat al polițelor.

„Asiguratorii au modalităţi diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, vrem însă să acţionăm – prin instrumentele pe care le avem la îndemână – în direcţia eliminării diferenţierilor excesive”, se arată într-un răspuns al ASF remis la solicitarea Mediafax.

Ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, a solicitat anterior conducerii ASF să reanalizeze şi să regândească sistemul de asigurări RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru că majoritatea acestora nu-şi permit să plătească tarife de peste 2.000 lei.

„Actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor”, a declarat ministrul finanţelor, într-un comunicat de presă.

 

Ponta: Prețurile sunt excesive”

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că preţurile actuale la sistemul de asigurări RCA sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun tinerii. „Sprijin iniţiativa ministrului Darius Vâlcov de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni în sprijinul tinerilor! Preţurile actuale sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun aceştia, ţinând cont că mulţi dintre ei sunt studenţi sau la început de carieră. O maşină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să şi-l permită!”, a scris Ponta pe Facebook, potrivit Mediafax.

Pe segmentul poliţelor RCA activează zece companii. Subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele nouă luni ale anului trecut, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, potrivit datelor ASF.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!