Preţurile locuinţelor din Marea Britanie… explodează

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la zi pe data 6 iunie 2014

Explozie pe piaţa imobiliară britanică. Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au atins luna trecută un nou maxim şi astfel au depăşit nivelul record atins în octombrie 2007. Lucru ce sugerează că semnele de încetinire a pieţei ar puteai fi de scurtă durată, potrvit companiei financiare National Buiding Society, citate de Bloomberg.

National Building Society este cea mai mare companie mutuală de servicii financiare din Marea Britanie, cu active de aproximativ 193 de miliarde de lire sterline pe o piaţă de 325 de miliarde de lire.

La începutul acestei săptămâni, compania a anunţat o creştere de 0,7% a preţului mediului a locuinţelor, peste maximul precedent de 186.044 lire înregistrat în octombrie 2007,  cu o lună înainate de prăbuşirea băncii Northen Rock. După un an de zile de la acea dată, preţurile locuinţelor din Marea Briatnie au scăzut cu aproximativ 15%. Redresarea ulterioară a economiei britanice a contribuit la cererea de proprietăţi, creând o problemă pentru oficialii Băncii Angliei, îngrijoraţi că această creştere a preţurilor va duce la formarea unei bule speculative.

Deşi Băncile au înăsprit condiţiile de acordare a creditelor ipotecare, potrivit Nationwide, nivelul scăzut al dobânzilor şi reducerea şomajului vor susţine probabil în continuare cererea. Comisia Europeană recomandă Marii Britanii să facă mai mult pentru stimularea construcţiilor de locuinţe.

————————————–

Acest fapt nu ne consolează prea mult. La urma urmei, este general acceptat faptul că preţurile locuinţelor au depăşit cu mult valoarea lor reală, în timpul bulei speculative anterioare”

Matthew Pointon, analist la Capital Economics în Londra

————————————–

Potrivit datelor, creşterea pieţei imobiliare încetineşte, cum sunt cele referitoare la numărul creditelor ipotecare, care a scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni.

În luna aprilie, în Marea Britanie a intrat în vigoare o regulă potrivit căreia împrumutaţii trebuie să dovedească faptul că îşi pot permite să ramburseze împrumuturile chiar dacă dobânzile vor creşte.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!