România: Prețurile vor putea fi comparate online

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 decembrie 2014

bunuri

Guvernul a aprobat un memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, care va fi implementat anul viitor, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Guvernul a avizat memorandumul prin care ne-a fost aprobat ca împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cu o organizaţie neguvernamentală să creăm în cursul anului viitor un sistem de monitorizare a preţurilor din retail, care să permită populaţiei, consumatorilor, un acces mai facil la informaţii, pentru a compara preţurile. Este un instrument de a creşte concurenţa la nivelul pieţei de retail”, a spus Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Proiectul îşi propune crearea unei platforme online care să afişeze săptămânal preţurile produselor care fac parte din coşul zilnic al populaţiei. Obiectivele proiectului sun, pe de-o parte, informarea consumatorilor care vor putea compara preţurile şi identifica magazinele de unde pot cumpăra alimentele de bază la cele mai mici preţuri, iar pe de altă parte, scăderea preţurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.

Proiectul pilot va fi implementat în perioada 1 martie 2015 – 31 decembrie 2015 cu finanţare de la bugetul de stat, urmând ca după încheierea acestei perioade susţinerea financiară să se realizeze din fonduri europene.

Lansarea acestui proiect are loc în contextul negocierilor de la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care să asigure transparenţă pe lanţul comercializării produselor de la producător până la raftul magazinelor.

 

Informații despre polițele de asigurare

Bogdan Chirițoiu a anunțat, de asemenea, că instituția pe care o conduce vrea să introducă un comparator de tarife la poliţele de asigurare, pentru a facilita accesul consumatorilor la aceste informaţii.

„Zona în care rămân îngrijorări (legate de un mediu concurenţial – n.r.) este cea a asigurărilor de viaţă, slab dezvoltată faţă de Uniunea Europeană. Piaţa are un grad de concentrare mare, ies actori de pe piaţă, iar actorul cel mai mare îşi creşte cota. Informaţia este greu de înţeles de către consumatori, şi de aceea vrem să introducem un comparator de preţuri pentru a facilitata accesul consumatorilor pentru a alege tariful care li se potriveşte cel mai bine”, a spus Chiriţoiu.

În opinia sa, profesiile liberale, transportul de cale ferată şi de călători, materialele de construcţii, ridică, de asemenea, îngrijorări concurenţiale.

Progrese în ceea ce priveşte o piaţă concurenţială Chiriţoiu a remarcat în zona telecomunicaţii şi cea bancară.

 

Platformă pentru sesizări

Consiliul Concurenţei va lansa, totodată, anul viitor, o platformă online unde persoanele fizice pot să depună sesizări privind încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei.

„Vrem să introducem în Legea concurenţei prevederi legate de facilitarea accesului la informaţii oferite de persoanele fizice, de asemenea separat, fără să avem nevoie de modificări legislative, să lansăm deja anul viitor o platformă online prin care în mod confidenţial ne pot fi furnizate informaţii de la persoanele fizice”, a afirmat Chiriţoiu.

Recent, Chiriţoiu a anunţat că instituţia pe care o conduce vrea să încurajeze persoanele fizice să denunţe companiile care încalcă legea concurenţei, cu dovezi pentru începerea unei investigaţii, recompensate financiar.

 

Energia electrică, o povară

Consiliul Concurenței a atras, de asemenea, atenția că ponderea cheltuielilor cu energia termică în venitul mediu al unei gospodării ar putea depăşi pragul acceptat de 10%, putând ajunge până la 12% la nivel naţional şi chiar 14-15% în unele regiuni ale ţării.

Instituţia arată că pentru a evita riscul de neplată a facturilor de către populaţie, administraţiile locale trebuie să se asigure că preţul gigacaloriei se încadrează în gradul de suportabilitate acceptat la nivel naţional, astfel că recurg la subvenţionarea energiei termice. „Această subvenţionare reprezintă o povară asupra bugetului general consolidat estimată la aproape jumătate de miliard de euro anual, sumă care finanţează de fapt ineficienţa operatorilor din sistem. În pofida volumului relativ ridicat al subvenţiilor, un număr semnificativ de operatori de pe această piaţă au un grad ridicat de îndatorare”, se arată într-un raport al Consiliului.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!