Prezidențiale 2014: Cum votăm?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 septembrie 2014

La alegerile prezidențiale se va putea vota la urna specială doar în țară, nu și în străinătate, a transmis Biroul Electoral Permanent (BEC), care informează și cum vor putea vota cei aflați în țara, precum și în străinătate în ziua alegerilor, anunță presa de la București.

Potrivit unui comunicat al BEC, privind măsurile pentru exercitarea dreptului de vot și pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, cetățenii români cu domiciliul în România, care se află în țară în ziua alegerilor, își vor putea exercita dreptul de vot în baza unuia dintr-o serie de documente. Acestea sunt cartea și buletinul de identitate, cartea electronică de identitate și cartea de identitate provizorie, precum și pașaportul, fie că este diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic. Nu în ultimul rând, în România se va putea vota și pe baza carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

În cazul cetățenilor români cu domiciliul în România care în ziua votului se află în străinătate, aceștia își vor putea exercita dreptul de vot la oricare dintre secțiile de votare din țara în care se află. Pentru a-și exercita acest drept, ei au nevoie, însă, de pașaport – fie diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu, de serviciu electronic, simplu, simplu electronic, simplu temporar – sau de titlul de călătorie. În cazul în care cetățenii români se află într-o țară care permite accesul pe teritoriul său în baza cărții de identitate sau a cărții de identitate electronice, alegătorii vor putea vota și pe baza unuia dintre aceste două documente, pe lângă celelalte.

Potrivit BEC, cetățenii români cu domiciliul în străinătate care se află în străinătate sau în România în ziua alegerilor își vor putea exercita dreptul de vot în baza pașaportului simplu cu menționarea țării de domiciliu, a pașaportului simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu sau a pașaportului simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu. Toți aceștia vor putea vota la una dintre secțiile din țară sau din străinătate.

În ce privește urna specială de vot, aceasta se utilizează doar la secțiile de votare din țară, în timp ce secțiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza urne speciale.

BEC precizează că deplasarea urnei speciale se va face de către o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, însoțită de pază asigurată de reprezentanții MAI.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!