Prietenii Fundaţiei Mihai Eminescu din Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 31 martie 2014

Romania_Viscri_Casa Printului Charles

Prietenii Fundaţiei Mihai Eminescu din Londra, care de peste 20 de ani se ocupă de regenerarea zonelor rurale unice din Transilvania, s-au adunat, la 11 martie, în spaţiile de protocol ale Ambasadei României din Belgrave Square, cu ocazia întâlnirii anuale a reţelei.

 

Eminescu, în engleză

Jessica Douglas-Home, preşedintele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, a fost cea care s-a adresat invitaţilor prezenţi la evenimentul găzduit de Ambasadă, mulţumind ambasadorului României la Londra, dr. Ion Jinga, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul anilor.

Marianne Suhr, specialist britanic în restaurarea monumentelor istorice şi co-prezentator al programului „Restoration” al televiziunii BBC2, a spus, citându-l pe scriitorul britanic Samuel Johnson, că „nimic nu ar putea fi vreodată împlinit dacă ar trebui depăşite mai întâi toate obstacolele existente posibile”. Subliniind astfel remarcabila abilitate a Fundaţiei Mihai Eminescu de a depăşi dificultăţile administrative apărute pe parcursul anilor în activităţile desfăşurate în Transilvania, ea a continuat spunând: „Dacă mai mulţi oameni ar avea curajul şi tenacitatea să pună în practică lucrurile bune pe care le gândesc, lumea ar fi un loc mai frumos şi mai interesant.”

Seara a continuat cu un moment poetic de excepţie în interpretarea lui Dominic West. Cunoscutul actor britanic a citit poezii de Mihai Eminescu, traduse în limba engleză de Andrei Bantaş şi Corneliu M. Popescu: Ode (Odă – în metru antic), Eve on the Hill (Sara pe deal), And If… (Şi dacă…) şi Down Where the Lonely Poplars Grow (Pe lângă plopii fără soţ).

——————————————-

„Fundaţia Mihai Eminescu susţine păstrarea moştenirii locale şi reînsufleţirea satelor şi comunelor din Transilvania şi Maramureş, două dintre cele mai autentice zone din Europa.”

Ramona Mitrică – Editura Profusion

——————————————-

 

O fundaţie britanică pentru Transilvania

Jessica Douglas-Home – pictoriţă, jurnalistă şi scriitoare – a înfiinţat Fundaţia Mihai Eminescu în 1987, la Londra, pentru a susţine intelectualii români dizidenţi să îşi menţină legăturile culturale cu Europa occidentală. În 1988 Fundaţia a jucat un rol extrem de important în salvarea de la distrugere a sute de sate româneşti, prin alertarea lumii occidentale asupra planului de demolare a arhitecturii rurale din România. După 1989, fundaţia şi-a îndreptat atenţia către renaştere culturală şi regenerare rurală, realizând peste 1.000 de proiecte în România, privind:

  • restaurarea patrimoniului cultural (clădiri, peisaj, meşteşuguri, practici agricole tradiţionale);
  • dezvoltarea capacităţii antreprenoriale locale (sprijinirea micilor întreprinderi rurale, calificarea profesională a localnicilor, crearea de locuri de muncă);
  • dezvoltarea turismului cultural durabil (promovarea patrimoniului rural, trasee pentru drumeţii, case de oaspeţi tradiţionale, produse ecologice).

„Principalul nostru finanţator este Fundaţia Packard Humanities Institute din SUA. Alte fundaţii care ne susţin sunt: Horizon Foundation (Olanda), Planet Foundation (Elveţia), The Headley Trust (Marea Britanie), Manfred Hermsen Stiftung (Germania) şi altele. Pentru anumite proiecte am obţinut fonduri şi de la Uniunea Europeană (programul Cultură 2000), Ministerul Culturii din Norvegia sau Institutul Cultural Român”, ne-a declarat în trecut Luminiţa Holban, ca reprezentant al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

Unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Fundaţiei Mihai Eminescu este prinţul Charles. Moştenitorul coroanei britanice şi-a exprimat cu mai multe ocazii ataşamentul faţă de Transilvania şi admiraţia pentru proiectele Fundaţiei Mihai Eminescu în vechile sate săseşti.

 

Prieteni şi donatori

Oricine poate deveni unul dintre prietenii Mihai Eminescu Trust făcând donaţii care să susţină activitatea organizaţiei de restaurare şi conservare a satelor transilvănene.

Conform website-ului www.mihaieminescutrust.org, pot pătrunde în reţeaua de prieteni ai organizaţiei persoanele care contribuie cu diverse sume în sprijinul susţinerii activităţii acesteia.

Titularul unei donaţii individuale de cel puţin 30 de lire sterline va fi considerat prietenul MET, fiind invitat la întâlnirea anuală organizată de fundaţie. Cei care sunt de acord să ofere 500 de lire sterline, în două tranşe anuale de câte £250 sau prin cinci contribuţii anuale în valoare de £100, va fi considerat unul din sponsorii fundaţiei.

În fine, lista donatorilor continuă cu cei care sunt dispuşi să ofere:

  • £2.000, ce vor fi folosi pentru plantarea de plopi între localităţile Laslea şi Mălâncrav sau de pomi fructiferi în apropierea conacului Apafi din Transilvania;
  • £7.000 pentru a sprijini renovarea unei case din Richiş, Viscri sau Mălâncrav;
  • £12.000 pentru restaurarea integrală a unei case din aceleaşi zone.

Conducerea fundaţiei precizează că numele celor care donează astfel de sume mai mari va fi inscripţionat pe plăci special amplasate la intrarea în clădirile restaurate şi că aceste persoane vor beneficia de acces şi privilegii în zonele în care au investit.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!