PRIETENII NOSTRI, BULGARII

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, Reportajul săptămânii, UK la zi pe data 31 iulie 2011

Diaspora romaneasca_Prietenii nostri, bulgarii1

 

Bulgari in UK

 

Comunitatea bulgara din Regatul Unit include locuitori ai Marii Britanii care au emigrat aici din Bulgaria, dar si descendenti ai acestora. Enciclopedia online Wikipedia precizeaza ca numarul bulgarilor care traiesc in UK a crescut in ultimii ani de la doar 5.351 in 2001 (conform recensamantului oficial al populatiei de atunci) pana la aproximativ 35.000 in urma cu doi ani. In prezent, reprezentanti ai comunitatii bulgare sustin ca peste 70.000 de locuitori ai statului vecin al Romaniei din sudul Dunarii traiesc in Marea Britanie.

Cativa tineri din Bulgari isi incepeau studiile la universitati din Regatul Unit inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. In 1944-1945, se infiripa totusi in regat un cerc restrans de bulgari care isi parasisera tara natala din ratiuni politice.

Pe timpul Razboiului Rece, in Marea Britanie au ajuns sa traiasca intre 3.000 si 4.000 de bulgari, cu precadere in Anglia. Migratia s-a intensificat insa in ultimele decenii ale secolului trecut si in primii ani ai noului mileniu. Conform datelor neoficiale, in 2000 traiau in regat circa 10.000 de est-europeni din sudul Dunarii. S-au mai vehiculat, de asemenea, cifre conform carora aproximativ 30.000 de bulgari s-ar fi stabilit pe taram britanic pana la inceputul anilor 2000. In ciuda acestor estimari, recensamantul populatiei efectuat in Regatul Unit in 2001 stabilea ca doar putin peste 5.000 de bulgari traiesc in aceasta tara.

Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria sustine ca, in prezent, intre 70.000 si 80.000 de persoane nascute in tara de la sud de Romania traiesc in Marea Britanie. In acelasi timp insa, Oficiul National de Statistica din Regatul Unit informa ca doar 35.000 de bulgari traiau in regat in 2009.

 

Comunitatea bulgara de pe pagina Ambasadei

Pagina de web a ambasadei bulgare la Londra informeaza ca bulgarii din Regatul Unit au propria biserica ortodoxa la Londra, dar si propria scoala in limba bulgara care functioneaza in subordinea reprezentantei diplomatice. Alte doua scoli cu titulaturi bulgaresti figureaza pe website-ul Ambasadei, insotite de precizarea ca una dintre acestea se afla in cartierul Tottenham din nordul capitalei britanice, iar cealalta in Essex, regiune din vecinatatea Londrei.

Grupul de dansuri folclorice bulgaresti „Tanec” si corul „London Bulgarian Choir”, condus de cantareata Dessilava Stefanova, sunt mentionate, de asemenea, pe pagina Ambasadei. Sectiunea „Comunitatea bulgara din Marea Britanie” mai face referire la asociatii ale oamenilor de afaceri, fundatii caritabile si zece organizatii ale studentilor bulgari. Arta, cultura si domeniul medical sunt reprezentate pe website-ul Ambasadei Bulgariei din Londra. Si in fine, patru publicatii bulgaresti care apar periodic la Londra sunt mentionate pe aceeasi pagina de web.

 

 

De vorba cu bulgarii…

 

„Avem cam aceleasi probleme ca si romanii. Atat ca poate nu suntem la fel de vizibili fiindca suntem mult mai putini”, ni s-a destainuit sub protectia anonimatului un bulgar care traieste in Regatul Unit de mai multi ani. Barbatul conduce la Londra propriul birou specializat in consultanta financiara si servicii contabile. El crede ca a ajuns sa cunoasca suficient de bine problemele romanilor si bulgarilor din aceasta tara, atat timp cat, de ani buni, la serviciile sale apeleaza atat conationalii sai, cat si vecinii lor care vin dintre Carpati si de la nord de Dunare.

 

Romii lor sunt tot ai nostri

„Este tot mai greu pentru bulgari sa obtina actele necesare pentru a munci legal in Marea Britanie”, spune omul de afaceri bulgar. El a povestit ca de la 1 iulie in institutiile britanice au fost introduse noi formulare care trebuie completate de romanii si bulgarii care solicita numarul de asigurare obligatoriu National Insurance Number sau permise de munca in aceasta tara. „Ii ajutam pe oameni in aceleasi conditii ca si pana in prezent, dar primim foarte multe refuzuri. Sunt interesati sa stopeze imigratia si sa blocheze accesul est-europenilor la beneficiile sociale acordate de stat”, a mai spus bulgarul.

El a recunoscut ca problemele legate de imaginea negativa a bulgarilor in mass-media britanica sunt mai putine decat in cazul Romaniei.

„Nu se poate spune ca bulgarii nu comit infractiuni… Dar ele nu sunt foarte vizibile pentru ca suntem mult mai putini decat romanii. Chiar am verificat zilele trecute pe website-ul Home Office si am vazut ca acesta face referire la doar 75.000 de bulgari, in timp ce romanii au ajuns la aproximativ 300.000 de persoane care traiesc si muncesc in Marea Britanie.

Si romii de nationalitate bulgara sunt destul de raspanditi in regat, pentru ca si in Bulgaria traiesc multi indivizi de aceasta etnie. Doar ca acestia traiesc izolat de restul bulgarilor si atunci cand sunt prinsi de politisti pentru ca unii dintre ei comit infractiuni, ei le spun oamenilor legii ca provin din Romania”, a mai spus omul de afaceri bulgar din Londra.

Totusi, si bulgarii din Marea Britanie sunt asociati uneori cu conationalii lor de etnie roma. „Sotia mea chiar are o colaborare cu o familia de indieni pentru servicii de curatenie, iar acestia cand au auzit ca este bulgara au suspectat-o ca s-ar ocupa de trafic de copii. Aceasta dupa ce mai multe documentare de la televiziunile britanice au dezvaluit cum romii isi vand copiii pentru cersit”, a mai adaugat afaceristul bulgar.

 

Restrictii degeaba…

Bulgarii din Marea Britanie nu cred ca guvernantii de la Londra vor elimina restrictiile impuse pe piata muncii pentru ei si vecinii lor de la nord de Dunare, nici la sfarsitul acestui an si nici chiar la sfarsitul perioadei de tranzitie de sapte ani, la 1 ianuarie 2014.

„Vor gasi ei solutii sa ne limiteze cumva si in continuare, pentru ca, intr-adevar, daca piata muncii s-ar liberaliza, numarul bulgarilor care ar veni aici ar fi foarte mare. Si acum vin tot mai multi si din tara natala, dar mai ales din tari care au grave dificultati economice, cum sunt Italia, Spania sau Portugalia. Si vor continua sa se stabileasca aici si dupa 1 ianuarie 2014, chiar daca piedicile vor continua”, a opinat bulgarul care are un birou de consultanta financiara la Londra.

„Nu cred ca britanicii vor renunta la restrictii, nici acum si nici peste doi ani. Dar chiar daca restrictiile nu vor fi eliminate, bulgarii vor continua sa vina aici pentru ca in tara lor natala situatia economica este mult mai grava”, ne-a declarat si Eugeniy Kaydamo, jurnalist la publicatia bulgara saptamanala BG Ben, care apare in capitala Marii Britanii.

„In concluzie, principalele probleme cu care se confrunta bulgarii din Regatul Unit sunt restrictiile, ca forma de a controla piata muncii de catre autoritatile britanice. Dar, pe langa aceasta, o mare dificultate ramane si faptul ca est-europenii, chiar si dupa ce isi rezolva actele, nu reusesc sa isi gaseasca locuri de munca. In final, ei sunt obligati sa accepte doar posturi refuzate de englezi, pentru salarii mult sub venitul mediu practicat in aceasta tara”, conchide Eugeniy Kaydamo.

 

 

Infractori bulgari din Regatul Unit

 

Doar doua articole aparute in ultimii ani in publicatii britanice de mare tiraj fac referire la infractiunile comise de bulgari pe teritoriul Marii Britanii. Aceasta in ciuda faptului ca mult mai multe materiale publicistice fac referire la mafia bulgara, organizatie infractionala renumita pentru modul ei specific de a opera si care colaboreaza cu alte grupari similare din lume.

 

Bulgaroaicele, experte in furt

Politistii britanici acuzau inca de la inceputul anului 2007 bandele de femei bulgare, stabilite in Marea Britanie odata cu ultima extindere a Uniunii Europene, pentru cresterea activitatilor de furt din buzunare inregistrate in metropola de pe Tamisa. Datele statistice oficiale privind infractionalitatea inregistrau in luna aprilie modificari importante in ceea ce priveste furtul din buzunare, in special in reteaua londoneza de metrou. Aceste infractiuni au fost mai numeroase cu 120% comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior. „Ne confruntam cu circa 250 de astfel de fapte infractionale in fiecare saptamana. Si acestea sunt doar cazurile care ne sunt aduse la cunostinta”, spuneau surse din interiorul politiei.

Furturile erau comise in cele mai multe cazuri de grupuri de bulgaroaice tinere, cu varste medii de peste 20 de ani. „Problema e ca de acum nu le mai putem deporta si va trebui sa depunem eforturi suplimentare pentru a reusi sa combatem aceasta stare de fapt.”

Disparitia obiectelor detinute de pasagerii care calatoresc cu metroul crescuse cu 18% in primele doua luni din 2007 si din 27 de persoane arestate pentru furt in astfel de cazuri, 22 erau din estul Europei.

Yana Buhrer Tavanier, jurnalista la Capital, o publicatie saptamanala bulgara, spunea: „Cele mai multe furturi din buzunare care au loc in Bulgaria sunt comise de femei sau minori de etnie roma, iar numarul acestor infractiuni s-a diminuat in ultimii ani. Si in alte state europene s-au raportat furturi din buzunare pentru care se fac vinovati cetateni bulgari. Astfel, in 2005, au fost raportate circa 500 de astfel de cazuri in Viena; numarul lor a scazut drastic anul urmator, ca urmare a colaborarii intre politistii austrieci si cei bulgari.”

 

Infractiuni fara frontiere

Politica „usilor deschise” promovata de laburisti in privinta imigratiei permite persoanelor periculoase sa se stabileasca in regat fara a fi verificate. Aceasta dezvaluire era facuta in noiembrie 2009 de cotidianul The Sunday Times care mentiona in acest sens si gruparile infractionale organizate din Bulgaria.

Jurnalistii britanici dezvaluiau cum anumite „manevre” ale unor oficialitati britanice din guvernarea precedenta, oameni cu influenta in gestionarea politicii migratiei, sunt responsabile pentru ca ar fi facilitat aprobarea a 337.000 de aplicatii pentru rezidenta in Marea Britanie, aplicatii care nu au fost supuse nici macar unor verificari minime. Aceasta a provocat cresterea accelerata a imigratiei. Si in timp ce oficialitatile tratau acest aspect cu neglijenta, „multor indivizi periculosi, certati cu legea in tarile lor de origine, li s-a permis accesul extrem de facil in Regatul Unit”, conform The Sunday Times.

Un personaj cheie in acest scandal derulat in urma cu doi ani a fost Beverly Hughes, pe atunci ministru de stat pentru cetatenie si problemele imigratiei. Ea a fost obligata sa demisioneze dupa ce s-a aflat ca a omis sa ii informeze pe parlamentarii britanici despre faptul ca fusese avertizata in legatura cu intentia grupurilor infractionale organizate din Romania si Bulgaria si modul in care acestea vor actiona exploatand decizia guvernului de la Londra de a deschide granitele regatului pentru est-europenii in cautarea unui loc de munca.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!