Prima biserica in proprietatea romanilor din UK

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 3 octombrie 2013

Biserica parohiei Inaltarea Sfintei Cruci si Cuv. Macarie cel Mare din Leeds – primul lacas de cult detinut in proprietate de comunitatea romaneasca din Marea Britanie – a fost sfintita de Inalt Preasfintitul Iosif, Arhiepiscop si Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale.

Evenimentul a avut loc in 14 septembrie, in prezenta reprezentantilor Ambasadei Romaniei la Londra, a consulului onorific al Romaniei la Leeds, a unor lideri ai comunitatilor locale si a unui numar mare de credinciosi. Preasfintitul Macarie, Episcop al Europei de Nord, Preasfintitul Ignatie, Episcop Vicar al Spaniei si Portugaliei, si Preasfintitul Emilian, Episcop Vicar al Ramnicului, un sobor de preoti si diaconi au participat, de asemenea, la slujba de sfintire.

Programul derulat cu acest prilej a durat 3 zile si a inclus un concert de muzica bizantina sustinut de corul Sf. Cuv. Dimitrie cel Mare din Craiova, organizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman din Londra.

„Acest eveniment istoric a incununat eforturile comunitatii romanesti din Leeds, West Yorkshire si Greater Manchester, conduse de pr. Constantin Popescu, care a reusit sa achizitioneze, restaureze si sa impodobeasca cu catapeteasma prima biserica proprietate a unei comunitati romanesti din Marea Britanie”, se subliniaza intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Londra transmis in 19 septembrie. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!