Prima Casă se transformă în Noua Casă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 martie 2014

În programul asumat în Parlament, Cabinetul Ponta 3 şi-a luat angajamentul ca programul Prima Casă să devină Noua Casă, pentru a stimula achiziţia de locuinţe noi.

„Decizia este menită să încurajeze dezvoltarea de ansambluri noi, adaptate cerinţelor pieţei. Efectele imediate ar putea fi apariţia pe piaţă a unor oferte care să fie adaptate cererii actuale, dar şi o ieftinire a preţurilor pe segmentul rezidenţial vechi”, a apreciat Daniel Crainic, şeful departamentului de marketing şi comunicare la portalul Imobiliare.ro, pentru Ziare.com. El consideră că, pentru a avea succes, programul ar trebui să lărgească accesul cumpărătorilor solvabili la finanţare.

Transformarea programului Prima Casă în Noua Casă apare în programul de guvernare al Executivului Ponta 2 şi a fost reluat în programul politic asumat de a treia echipă a premierului. Totuşi, până în prezent, Executivul nu a dat lămuriri suplimentare referitoare la condiţiile noului program de stimulare a achiziţiei de locuinţe.

Potrivit Guvernului, de la începutul programului Prima Casă şi până la data de 31.12.2013 au fost emise în total peste 106.000 garanţii pentru finanţări accesate în valoare de circa 4 miliarde de euro.

Pentru anul 2014 este disponibil un plafon de garantare de aproximativ 2 miliarde de lei, ce include atât suplimentarea de 1,2 miliarde de lei aprobată prin HG nr. 5 în data de 13.01.2014, cât şi sumele neutilizate/nealocate din 2013 în valoare de circa 883 milioane de lei. Din acest plafon, aproape 495 milioane de lei sunt pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

Plafonul de garantare pentru anul 2014 poate fi utilizat numai pentru credite acordate în moneda naţională.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!