Prima de casare ramane neschimbata

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 ianuarie 2010

Prima de casare pe care o vor primi romanii care vor participa la programul Rabla, de innoire a parcului auto, ramane in 2010 la valoarea de 3.800 de lei, conform unui ordin al fostului ministru interimar al mediului, Elena Udrea, publicat la sfarsitul anului trecut in Monitorul Oficial. Documentul prevede conditii similare celor din 2009, respectiv ca masina casata sa fie mai veche de zece ani si sa fie functionala atunci cand ajunge la centrul de colectare. Totusi, ordinul de ministru prin care ghidul de finantare pentru programul Rabla 2010 devine oficial legifereaza cateva initiative care pana in prezent erau la stadiul de propuneri, potrivit Mediafax. Printre acestea se numara introducerea de vouchere cu valoarea primei de casare, care se elibereaza oricui este dispus sa scape de masina veche. In plus, un cumparator de masina noua prin programul Rabla poate cumula trei astfel de vouchere, urmand sa beneficieze astfel de o subventie maxima de 11.400 de lei, bani care vor fi scazuti din pretul platit pentru noul autoturism si suportati de stat, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

Ghidul de finantare extinde programul Rabla si la firme. Cu exceptia celor cu datorii la stat sau a celor care au primit sanctiuni de natura financiara, toate firmele vor putea cumpara masini sau tractoare prin acest program. Conform legii, dupa adoptarea ghidului de finantare, presedintele AFM ar urma sa stabileasca, prin ordin, etapele programului. Intr-o prima faza, este necesara inscrierea producatorilor si importatorilor de masini care au intentia sa participe la program si validarea acestora, dupa publicarea listei programul devenind accesibil cetatenilor, care se vor putea inscrie pe listele deschise de fiecare dintre dealeri.

Peste 32.000 de masini mai vechi de zece ani au fost scoase din uz prin programul Rabla din 2009, reprezentand circa doua treimi din numarul total al autovehiculelor pentru inlocuirea carora statul isi propusese, la inceputul anului, sa aloce fonduri.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!