Prima facultate cu predare în limba română în Italia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 10 noiembrie 2015

cursuri adulti

Studenții din Italia vor învăța medicină în limba română de la profesorii Universității Dunărea de Jos din Galați, care a semnat un parteneriat cu o instituție similară din orașul Enna, în Sicilia.

Patruzeci de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregăti pe tineri, iar practica va fi făcută în România, relatează stirileprotv.ro. Toate locurile sunt cu taxă: 9.000 de euro pe an.

Tinerii care s-au înscris la Facultatea română de Medicină din Sicilia învață deocamdată noțiunile de bază. Până la sfârșitul anului, însă, trebuie să dea un examen și, dacă vor lua o notă mai mare de șapte, vor putea să înceapă și cursurile propriu-zise. Presa din Sicilia a punctat deja inaugurarea în prezența autorităților italiene.

—————————————

Profesorii de la Galați spun că, în privința limbii, nu va exista nicio problemă: studenții italieni vor învăța limba română la fel de repede cum învață românii italiana.

—————————————

Printre studenți, în afară de italieni, sunt și tineri din numeroasa comunitate de români din Sicilia.

Prof. dr. Iulian Bârsan, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, a declarat: „Există în acea zonă și o comunitate mare de români, în Sicilia sunt aproximativ trei-patru sute de mii de români. Ne vom adresa și lor.”

Primul an universitar va începe în decembrie cu două specializări: medicină și asistență medicală. Pentru partea practică, studenții vor fi nevoiți să vină și în România câteva săptămâni. Aici vor trece și testul, dificil pentru unii, al practicii pe cadavre.

„În țările catolice din Vest nu se fac necropsii, ei fac mai mult pe mulaje. Dar eu nu v-aș dori să vă opereze vreodată, Doamne ferește, un chirurg care a învățat numai pe mulaje”, a spus prof. dr. Aurel Nechita, decan al Facultății de Medicină și Farmacie Galați.

—————————————

Taxa de 9.000 de euro este convenabilă, mai ales pentru italieni, pentru că este mai mică decât la facultățile de medicină cu renume sau cele particulare din Peninsulă.

—————————————

Citiți și: Britanicii învață româna

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!