Prima mașină electrică made în România costă £4.300!

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 1 octombrie 2016

go4two_macheta-masina-electrica

„Go4two” este denumirea viitorului autovehicul electric low-cost produs şi conceput în România. Macheta a fost lansată, la Cluj-Napoca, în cadrul festivalului de arte digitale Clujotronic, organizat de Institutul Francez şi Centrul Cultural German. Potrivit proiectanților, mașina electrică va costa aproximativ £4.300.

„Am lansat în premieră mondială macheta primei mașini electrice low-cost, produsă şi concepută în România şi care a fost complet dezvoltată aici. Tot aici în țară vrem să o producem. Macheta este din fibră de carbon şi cântărește 150 de kilograme, am încercat să fie cât mai ușoară. Mașina va avea trei roți şi va fi propulsată de un motor electric, iar încărcarea se face cu baterii litiu-ion. Vom avea două versiuni ale mașinii, prima care va avea o viteză maximă de 45 de kilometri pe oră şi să fie folosită doar în oraș şi cealaltă care va atinge 80 de kilometri pe oră. Vehiculul este gândit astfel încât să asigure deplasarea din punctul A în punctul B. Costul unei astfel de mașini este de circa 5.000 de euro (4300 £). Chiar dacă este o mașină ieftină, ne-am gândit şi la măsurile de siguranță. Sperăm să avem prototipul 1 al mașinii funcțional până la sfârșitul anului”, a declarat Ștefan Breban, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), membru al echipei care a dezvoltat proiectul mașinii.

 

Totul este produs în România

go4two_macheta-masina-electrica1

Henri Jonckheere, directorul belgian al unei firme de IT din Cluj-Napoca, inițiatorul proiectului, a declarat, la rândul său, că totul este produs în România, de la design, la caroserie, la baterii şi motor. „Este o mașină pentru două persoane care va putea fi parcată şi perpendicular, va avea o autonomie de 100 de kilometri, iar cu o baterie suplimentară autonomia va crește la 200 de kilometri. Vom construi, la început, 10 prototipuri pentru omologare şi credem că în primăvara anului viitor vom putea începe producția de serie la Pitești, la fabrica Dacia, care are tehnologia necesară de producție. Mașina se numește Go4two şi sperăm să primim primele comenzi din Cluj-Napoca”, a spus Jonckheere. Acesta a adăugat că proiectul mașinii este dezvoltat de compania sa în colaborare cu UTCN şi a fost inițiat în urmă cu trei ani.

 

Încurajează transportul ecologic

go4two_macheta-masina-electrica2

Prezent la lansarea machetei, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat că municipalitatea va sprijini mașinile electrice prin diverse măsuri. „Avem în vedere ca benzile dedicate transportului în comun să poată fi folosite şi de mașinile electrice pentru a încuraja transportul ecologic în oraș. De asemenea, vom crea stații de alimentare cu prize pentru încărcarea bateriilor acestor mașini”, a afirmat Boc, care a adăugat că este tentat să își cumpere viitoarea mașina electrică sută la sută românească. Încărcarea bateriei viitoarei mașini electrice low-cost va dura între 15 minute şi trei ore.

Autor articol: Otilia Capataru


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!