„Prima Mașină”, gata de demarare

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 octombrie 2014

Programul „Prima Maşină”, prin care statul va garanta creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, a fost aprobat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Actul normativ indică doar că preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA, informează Mediafax.

Ordonanţa nu include alte detalii legate de valoarea creditului care poate fi contractat cu garanţia statului, de perioada de valabilitate şi de avansul minim care poate fi solicitat cumpărătorului, ci prevede doar că normele metodologice de aplicare vor fi aprobate în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei. Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Autorităţile au anunţat anterior că intenţionează să aplice acest program începând cu luna noiembrie.

Recent, reprezentanţii Guvernului anunţau că suma de 50.000 lei reprezintă valoarea maximă a creditului plus TVA, la care se adaugă costul poliţei CASCO pentru primul an, că avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3% şi că durata maximă a perioadei de creditate va fi de 84 de luni.

Oficialii guvernamentali mai transmiteau că garanţia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferenţa fiind reprezentantă de autoturismul achiziţionat, şi nu indicau un preţ maxim al maşinii care poate fi cumpărată prin acest program. Ei precizau doar că vor fi garantate credite pentru maşini medii, nu din gama de lux.

În ordonanţa aprobată de Guvern este, însă, stabilit că autoturismul nou care poate fi cumpărat prin intermediul programului trebuie să aibă un preţ de achiziţie care să nu depăşească suma de 50.000 lei plus TVA, fără referiri la valoarea creditului care va fi garantat de stat şi la nivelul avansului.

Programul este destinat în principal tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor avea prioritate, dar şi altor categorii de vârstă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!