Prima reacție de la Cotroceni în cazul Black Cube

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 aprilie 2016

Președintele Klaus Iohannis nu deține informații legate de autorizarea acțiunilor angajaților Black Cube în România de vreo instituție a statului, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale, referindu-se la afirmațiile companiei conform cărora operațiunea care o viza inclusiv pe șefa DNA ar fi fost autorizată la cel mai înalt nivel.

Administrația Prezidențială a declarat că la nivelul instituției și al președintelui nu au venit niciun fel de informații care să confirme afirmațiile firmei israeliene. „Astfel, președintele nu deține informații că vreo instituție a statului a autorizat o astfel de operațiune a celor de la Black Cube pe teritoriul României”, au spus sursele citate.

Potrivit firmei Black Cube – ai cărei angajați au fost arestați pentru acțiuni de spionare a comunicațiilor și hărțuirea familie procurorului șef al DNA Codruța Kovesi – toate activitățile de pe teritoriul României au fost realizate în acord cu legea națională și aveau autorizații de la cel mai înalt nivel, potrivit unui comunicat citat de The Times of Israel. „Nu există nicio urmă de îndoială că Black Cube a acționat în România în acord cu legea, dar și cu autorizarea și permisiunea celor mai înalte eșaloane. Vom continua să acționăm cu toată forța pentru a ajunge la un final fericit pentru această situație, care să permită aducerea imediată acasă a lui Ron și David”, arată comunicatul firmei Black Cube.

Anterior, Black Cube a negat acuzațiile aduse de procurorii români împotriva angajaților săi, susținând că cei doi se ocupau de investigarea unor fapte de corupție din interiorul executivului român.

Curtea de Apel București a rejudecat contestația depusă de Ron Weiner și David Geclowicz, arestați preventiv pentru spionarea comunicațiilor și hărțuirea familiei și unor apropiați ai procurorului-șef al DNA, Codruța Kovesi, și a dispus reducerea mandatelor de arestare la 20 de zile. Cei doi israelieni, care sunt angajați ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, sunt cercetați pentru constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice. De altfel, în compania Black Cube a activat și Meir Dagan – fost director al Mossad.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpați aveau roluri și sarcini precis trasate, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul persoanei publice vizate și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!