Primăria nu deschide Arena Națională

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 26 februarie 2016

618 burleanu3Purtătorul de cuvânt al PMB Alexandru Ichim a declarat că Arena Naţională rămâne închisă, redeschiderea sa urmând să se facă când va exista „o bază legală”.

„Primăria Capitalei este proprietarul construcţiei. Punctul nostru de vedere rămâne neschimbat, nu redeschidem Arena Naţională până când nu vom avea o bază legală”, a declarat purtătorul de cuvânt al PMB.

De asemenea, vineri, PMB a trimis o adresă către ISU Bucureşti şi MAI prin care a cerut să i se prezinte prevederile legale în baza cărora stadionul ar putea fi redeschis.

„Până acum nu am primit nici un răspuns de la ei. Imediat ce vom avea aceste răspunsuri vom da şi un punct de vedere oficial”, a precizat Ichim.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a transmis, prin intermediul site-ului oficial al instituţiei pe care o conduce, o scrisoare deschisă către Primăria Capitalei, pentru a urgenta rezolvarea problemelor şi redeschiderea Arenei Naţionale pentru meciul cu Spania.

„Vă rog să primiţi salutările cordiale ale Federaţiei Române de Fotbal însoţite de speranţa că situaţia prezentată mai jos va găsi un ecou în deciziile dvs. administrative.

Am să mă refer la un subiect pe care îl cunoaşteţi foarte bine datorită mediatizării susţinute de care beneficiază: starea Arenei Naţionale. După cum bine ştiţi, acest obiectiv major al Capitalei, şi nu numai, este închis publicului de aproape 4 luni din cauza lipsei autorizaţiei de securitate la incendiu. Măsura pare de neînţeles în condiţiile în care pe această arenă s-a disputat deja o finală de Europa League în 2012, când a trecut de cele mai drastice avizări internaţionale. Alte câteva zeci de meciuri s-au disputat pe Arena Naţională fără să existe nici cel mai mic incident care să pună în pericol siguranţa spectatorilor. Doar în 2015, peste 120.000 de români au participat la cele trei evenimente organizate aici de Federaţia Română de Fotbal. În ciuda acestor realităţi, Arena Naţională este închisă şi astăzi.

În rezolvarea acestei situaţii a venit zilele trecute decizia Camerei Deputaţilor de a modifica Ordonanţa de Urgenţă nr. 52 din 2015 în sensul stabilirii unui termen de intrare în legalitate pentru obiectivele care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum este şi Arena Naţională. Aceste obiective au obligaţia de a obţine aprobarea până la 31 decembrie 2016. În acest răstimp, obiectivele ar urma să funcţioneaze pe răspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurărilor măsurilor de securitate la incendii. Sperăm ca Legea de aprobare a OUG să primească cât mai curând votul final şi să poată pleca spre promulgare.

Menţionăm şi faptul că Ministerul de Interne şi toate instituţiile abilitate s-au angajat deja că vor contribui la asigurarea securităţii spectatorilor:

– Jandarmeria va institui un filtru special de control pentru materialele pirotehnice şi va asigura asistenţă în interiorul stadionului în caz de urgenţă

– Pompierii vor avea efective sporite faţă de alte acţiuni trecute

– FRF nu va vinde numărul maxim de bilete, pentru a putea asigura culoare de defluire. Va spori numărul stewarzilor şi îi va instrui suplimentar.

Solicităm Consiliului General al Municipiului Bucureşti să se alăture iniţiativei noastre şi să determine Primăria Capitalei să-şi asume aceeaşi răspundere pentru organizarea evenimentelor sportive, în calitatea sa de proprietar al Arenei Naţionale. Având în vedere ezitările şi inconsecvenţa Primarului General al Capitalei în privinţa rezolvării situaţiei Arenei Naţionale avem speranţa că dvs., prin mecanismul decizional al CGMB, veţi suplini indecizia Primarului General printr-o hotărâre de Consiliu.

Veţi înţelege, desigur, că, în această nedorită situaţie, Federaţia Română de Fotbal se va vedea nevoită să acţioneze în instanţă Primăria Capitalei pentru recuperarea prejudiciului creat, finaciar şi de imagine. Nu suntem în măsură să evaluăm şi prejudiciile create pentru Capitala României însăşi, dar suntem convinşi că şi acestea ar fi considerabile.

În aşteptarea unei soluţii raţionale de redeschidere a Arenei Naţionale pentru beneficiul tuturor românilor, vă doresc să aveţi curaj şi inspiraţie în luarea unei decizii necesare”.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!