Primele semne de stabilitate economica

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 5 august 2013

Economia britanica se afla in curs de normalizare, conform celor mai recente date transmise de Oficiul National de Statistica (ONS). Cifrele raportate au fost publicate imediat de BBC News, in editia online din 25 iulie. Vestile au fost comentate cu optimism de ministrul de finante, conservatorul George Osborne.

Cresterea economica inregistrata in Regatul Unit in al doilea trimestru al acestui an a fost de 0,6% ca urmare a rezultatelor pozitive realizate in constructii, industrie, agricultura si sectorul serviciilor, se sustine in ultimul raport dat publicitatii de ONS. Cifrele arata ca, in acest moment, Marea Britanie a recuperat mai mult de jumatate din pierderile de 7,2% cumulate in perioada 2008-2009, pe timpul recesiunii.

Raportul ONS, primit cu bucurie de reprezentantii guvernului de la Londra, a fost contrat imediat de Ed Balls, ministru de finante in guvernul din umbra, alcatuit de opozitia laburista.

Si unii dintre analistii politici au fost rezervati. Ei au recunoscut progresul inregistrat, dar au atras atentia ca previziunea unei perspective economice ascendente pe termen lung este inca incerta in lunile care urmeaza. 

 

Crestere surprinzatoare

Economia britanica a recuperat 3,9% din contractia de 7,2% suferita pe parcursul recesiunii cu care s-a confruntat tara in 2008 si in 2009. Practic, cresterea actuala se situeaza la doar 3,3 puncte procentuale fata de performantele pe care le inregistra Marea Britanie in economie inainte de declansarea crizei, dupa cum explica reprezentantii ONS.

Si PIB-ul (Produsul Intern Brut) a crescut cu 1,4% in al doilea trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Acest parcurs pozitiv este „oarecum surprinzator” pentru ca se bazeaza pe o neasteptata crestere a performantelor in toate sectoarele importante ale economiei britanice. Agricultura, industria, constructiile si serviciile au inregistrat in paralel evolutii incurajatoare, remarca cei de la BBC News.

Astfel, serviciile au inregistrat o crestere de 0,6%, situandu-se in prezent cu doar 0,2% sub nivelul de performanta atins la inceputul lui 2008. Sectorul serviciilor este principala componenta a economiei britanice, contribuind in proportie de 80% la cresterea economiei nationale. Imbunatatirea activitatii in domeniu se datoreaza rezultatelor inregistrate in activitatea hotelurilor, a restaurantelor si a distributiei.

Constructiile si productia industriala s-au remarcat, de asemenea, prin evolutii pozitive, chiar daca performantele prezente ale acestora sunt inca indepartate raportat la cele inregistrate in acelasi domenii in urma cu 5 ani.

„Exista un singur aspect care are menirea sa ne faca sa fim rezervati in datele actuale date publicitatii de ONS. Iar acesta este absenta investitiilor. Companiile, chiar daca detin fonduri suficiente, refuza inca sa investeasca acesti bani”, a comentat Stephanie Flanders, editorul economic de la BBC, referitor la cresterea economica neasteptata raportata de ONS.

 

Pro si contra

Cresterea economica de 0,6% anuntata recent de ONS pentru intervalul cuprins intre lunile martie-iunie a fost in concordanta cu asteptarile si estimarile economistilor, conform BBC News. Iar faptul ca aceasta cifra reprezinta o crestere dubla fata de cea calculata in primul trimestru al anului in curs este intr-adevar un semnal incurajator, se comenteaza in aceeasi publicatie.

„Cifrele raportate depasesc previziunile”, a reactionat cancelarul George Osborne. „Planul nostru da roade, economia britanica isi revine”, a continuat acesta entuziasmat. „Dar mai este un drum lung de parcurs si multi oameni au inca de suferit de pe urma crizei economice”, a adaugat ulterior ministrul de finante.

Si reprezentantii Partidului Laburist aflati in opozitie au salutat cresterea economica anuntata, „dupa trei sau patru ani de performante economice negative”. „Populatia nu simte, insa, niciun fel de imbunatatire a propriului nivel de trai, atat timp cat cresterile salariale sunt insuficiente pentru a balansa marirea preturilor”, a subliniat Ed Ball, din partea laburistilor.

„Totusi, nu ne aflam tocmai in situatia in care ar trebui sa ne suim pe acoperis si sa strigam in gura mare”, intervine transant Richard Driver, analist al pietei cotatiilor bursiere in cadrul companiei Caxton FX. Acesta admite ca rezultatele anuntate sunt satisfacatoare „tinand cont de situatia economica precara cu care s-a confruntat tara pana acum si de contextul economic international”. „Interesant va fi, insa, de urmarit daca acest trend ascendent se va pastra in continuare in a doua jumatate a anului; pentru ca perspectivele nu sunt tocmai sigure in acest sens”, a adaugat Driver.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!