Primii dintre cei dintâi

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 14 aprilie 2014

Va să zică, suntem pe locul întâi în Europa la numărul accidentelor de mașină. În clasamentul tragediilor rutiere suntem urmați de Polonia și Luxemburg, în timp ce țările în care se conduce cel mai bine sunt Suedia și Marea Britanie. Suntem tot pe locul întâi și la invenții, conform rezultatelor Salonului de Inventică de la Geneva. Iată două știri (ambele în ziarul nostru de astăzi) care pot trece neobservate. Ambele spun multe, însă, despre cum mai stau românii cu capul.

Problema șoferitului în România nu este una izolată, o ciudățenie care ține de temperament, de proasta semnalizare sau de gropile din drum. Șoferitul ține de educație, de inteligență, de capacitatea de concentrare, de antrenarea atenției. Am pus educația pe primul loc, fiindcă exercițiul minții începe de acolo. Cine nu se poate concentra la citirea unui text sau la rezolvarea decentă a celei mai simple probleme de matematică nu are cum să reziste prea mult la efortul de atenție pe care îl presupune condusul mașinii. Chiar dacă ipoteza pare cam țăcănită și există milioane de șoferi care nu trebuie neapărat să știe matematică sau cibernetică, ideea rămâne aceeași. Conducem cu gândirea, nu cu mâinile. Desigur, putem avea ghinion indiferent câtă educație și ce coeficient de inteligență avem. Dar asta ar însemna că românii sunt cei mai ghinioniști oameni din Europa. Dincolo de abilitatea fiecăruia de a controla situația din trafic și de a rămâne atent chiar și la drumuri foarte lungi, mai avem și alte metehne. Suntem ceva mai stresați, mai grăbiți, mai nervoși și mai neatenți decât concetățenii noștri europeni. Cum s-ar zice, nu suntem în firea noastră. Pe de altă parte, avem o groază de idei.

La Geneva, românii „au rupt gura târgului”. Au obținut marele premiu al Salonului Invențiilor, cu o tehnologie OnAirCamera. Numai că inteligența românească a trebuit să fie integrată în logica unei companii elvețiene, iar din acest punct de vedere au câștigat elvețienii. Au câștigat că ne-au angajat. Și marele premiu n-a fost un noroc, fiindcă românii au câștigat alte 17 premii speciale, 18 medalii de aur, 8 medalii de argint şi 4 medalii de bronz. Nu s-ar putea spune că nu ne duce capul. Asta pare a infirma ceea ce spuneam mai sus, căci, dacă am conduce mașina cu aceeași inteligență cu care inventăm tot felul de minunații, am fi cu toții piloți de formula unu.

Până la urmă suntem proști de intrăm în pom, sau deștepți de ni se învârt papaducele prin cap? Răspunsul corect este da. 

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!