Românii, cei mai numeroși printre oamenii străzii din centrul Londrei

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 8 august 2014

homeless

Românii au devenit cei mai numeroși dintre persoanele care dorm zi de zi, sub cerul liber, pe străzile din centrul Londrei, conform datelor prezentate în ultimul raport realizat la cererea London Assembly, primăria generală a capitalei Marii Britanii. Acesta analizează în detaliu problemele oamenilor străzii și consecințele prezenței lor în zonele ultra-centrale ale metropolei. Informațiile conținute în raport au fost analizate pe larg în cadrul unui articol apărut în 31 august în publicația online Londonist.

 

Mai mulți decât polonezii

Cei mai mulți dintre oamenii străzii din centrul Londrei sunt în prezent români. Ei au preluat recent prima poziție a „topului” de la polonezi, după cum rezultă din raportul realizat la solicitarea London Assembly.

Componența etnică a grupului de persoane care obișnuiesc să doarmă pe stradă s-a schimbat mult în ultimul deceniu, se arată în aceeași analiză. În urmă cu 10 ani, clasamentul era dominat de britanici.

Peste 80% dintre oamenii străzii din Londra erau originari din Marea Britanie în intervalul 2004-2005. Anul trecut, adică în perioada 2013-2014, aproape 31% dintre aceștia veneau din statele Europei Centrale și de Est.

„Acești oameni au ajuns în Regatul Unit fără a deține suficiente informații despre condițiile de trai, de muncă și de locuit din Regatul Unit”, se susține în paginile studiului.

Totuși, documentul evidențiază că marea majoritate a oamenilor ce obișnuiesc să trăiască pe străzi au dreptul legal de a trăi în Marea Britanie. Aproximativ 2.300 de imigranți au fost înregistrați în evidențele autorităților ca persoane fără adăpost ce își duc viața în centrul capitalei britanice. Dintre acestea, numai 129 se aflau ilegal în această țară.

 

Fără locuințe, needucați, consumatori de droguri și alcool

Aproape jumătate (46%) dintre oamenii care au transformat străzile din centrul Londrei în propria casă au probleme cu consumul de droguri și alcool sau suferă de diferite boli mentale, a mai stabilit cel mai recent raport realizat la cererea London Assembly.

Circa o treime (30%) dintre aceștia au trăit anterior într-o casă socială, acordată de autoritățile locale, dar au pierdut dreptul de a beneficia de acest ajutor din partea primăriilor și au fost, în cele din urmă, evacuați.

Consiliile locale nu au obligația să sprijine persoanele rămase în stradă, iar cei mai mulți dintre oamenii străzii nu au niciun sprijin bănesc, neprimind beneficii sociale din partea statului, subliniază autorii studiului. Ei au încercat astfel să demonteze impresia generală conform căreia acești oameni au un venit și se complac, totuși, în condiția de om al străzii. În plus, mai mult de jumătate dintre cei care trăiesc sub cerul liber sunt oameni lipsiți de educație, confirmă studiul realizat la cererea London Assembly.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!