Primul ajutor în cazul leziunilor oculare

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 26 februarie 2016

ochi_probleme1Dacă un obiect străin ți-a intrat în ochi, încearcă să îl scoți cu apă curată sau cu o soluție salină.

 

Eroziunea corneei (zgârietura)

Cele mai obișnuite leziuni ale ochiului afectează corneea – „fereastra” transparentă, de protecție, din fața ochiului. Corneea poate fi zgâriată sau tăiată prin contactul cu praful, murdăria, nisipul, așchiile de lemn, particulele metalice sau chiar marginea unei foi de hârtie. De obicei, zgârietura este superficială și atunci se numește eroziune corneeană.

Unele eroziuni de cornee se infectează și determină un ulcer cornean, care este un aspect de gravitate. Activitățile zilnice pot determina abraziuni corneene. De exemplu, practicarea unui sport, reparații domestice sau joaca unor copii care îți pot zgâria corneea cu unghiile, accidental.

Deoarece corneea este foarte sensibilă, eroziunile pot fi dureroase. Dacă este vorba doar de o zgârietură, poți avea numai senzația de nisip în ochi. Lăcrimarea, vederea încețoșată, sensibilitatea dureroasă sau roșeața din jurul ochiului pot sugera o eroziune corneeană.

 

Autoîngrijire

În cazul unei leziuni, solicitați cu promptitudine îngrijiri de specialitate.

Măsurile imediate pe care le puteți lua sunt:

 1. Lăsați să picure apă călduță de la robinet peste ochi sau stropiți ochiul cu apă curată. Multe locuri de muncă sunt dotate cu staționare de spălare a ochiului pentru astfel de cazuri.
 2. Clătiți de mai multe ori. Această mișcare ar putea îndepărta mici particule de praf sau nisip.
 3. Trageți pleoapa superioară peste cea inferioară. Genele pleoapei de jos pot peria corpul străin de pe suprafața interioară a pleoapei de sus.

Avertizare:

 • Nu aplicați plasturi sau pungi cu gheață pe ochi.
 • Dacă un obiect a pătruns chiar în ochi – de obicei la forjare – nu apăsați pe globul ocular.
 • Nu vă frecați pe ochi după o leziune. Aceasta poate agrava o eroziune corneeană.

 

Ochiul negru

Așa-numitul „ochi negru” este cauzat de sângerarea care are loc sub pielea din jurul ochiului. Uneori ochiul vânăt poate indica o leziune la nivelul craniului, dacă a fost cauzată de o lovitură.

Dacă de obicei ochiul vânăt nu indică o problemă serioasă, sângerarea care are loc în interiorul ochiului (hyphema) poate afecta vederea și corneea. În anumite cazuri poate duce și la o anormală creștere a tensiunii intraoculare (glaucom).

Autoîngrijire:

 • Aplică un pachet rece sau un prosop cu gheață, apăsând ușor. Pune aceste pachete cât mai curând după accident pentru a reduce inflamarea și continuă timp de 24-48 de ore;
 • Asigură-te că suprafața ochiului nu prezintă pete de sânge.
 • Mergi imediat la medic dacă întâmpini probleme de vedere, ai dureri și dacă ochiul sau nasul îți sângerează.

 

Contactul cu chimicale

Dacă ochiul tău a fost stropit cu o substanță chimică, urmează acești pași:

 1. Clătește bine ochiul cu apă. Folosește apă curată, călduță timp de cel puțin 20 de minute, astfel:
 • intră sub duș și pune un jet ușor de apă călduță pe frunte, deasupra ochiului afectat. Sau direcționează jetul de apă spre nas, dacă au fost afectați ambii ochi;
 • sau îți poți apleca capul, pe o parte, sub robinet și apoi poți clăti ușor cu apă ochiul afectat;
 • copiii se pot întinde pe spate în cada de baie sau se pot apleca sub robinet în timp ce tu îndrepți jetul de apă spre frunte, deasupra ochiului afectat, sau spre nas, în cazul în care au fost afectați ambii ochi. Nu uita să clătești ochii timp de cel puțin 20 de minute, indiferent de metoda pe care o alegi.
 1. Spală-ți mâinile cu apă și săpun. Clătește-le bine pentru a nu lăsa nicio urmă de chimicale sau săpun pe mâini. Scopul tău principal este să îndepărtezi chimicalele de pe suprafața ochiului și apoi să îți cureți mâinile.
 2. Îndepărtează lentilele de contact. Dacă acestea nu au ieșit în timp ce îți clăteai ochii, scoate-le.

 

Atenție!

Nu-ți freca ochiul. Îi poți face și mai mult rău.

Folosește doar apă pentru curățarea ochiului. Apelează la picături pentru ochi doar dacă medicul îți recomandă.

Mergi la doctor!

După ce ai oferit primul ajutor ochiului afectat, mergi la doctor. Nu uita să iei cu tine recipientul cu substanță chimică sau notează numele substanței pentru a informa medicul. S-ar putea ca ochii tăi să devină sensibili pentru un timp la lumină, dar ochelarii de soare te pot ajuta.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!