Primul boxer român calificat la JO de la Rio

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 31 iulie 2015

592 nistorBoxerul Mihai Nistor şi antrenorul său, Relu Auraş, au adus României prima calificare la Jocurile Olimpice de la Rio în box.

Supergreul băcăuan a obţinut biletul pentru marea competiţie de anul viitor din Brazilia prin intermediul diviziei profesioniste lansate de forul internaţional amator – APB (AIBA ProBoxing). Fiecare categorie de greutate a avut rezervate câte două locuri olimpice, campionul şi challengerul acestuia, iar Mihai Nistor a reuşit la Marrakesh să devină challenger la titlul mondial deţinut de germanul Erik Pfeifer, după ce l-a învins la puncte pe marocanul Mahommed Arjaoui la finele unui meci de opt reprize.

Mihai Nistor, în vârstă de 25 de ani, şi-a jucat cartea cu o maturitate demnă de un mare campion chiar dacă a avut parte de o surpriză care în mod normal nu-şi are locul la acest nivel. Supergeul român şi Relu Auraş s-au pregătit timp de 3 luni pentru un adversar, iar la faţa locului, la Marrakesh, echipa română, din care mai face parte şi antrenorul secund Ablalim Ferodin, a aflat că trebuie să boxeze cu altul. Iniţial, oponentul lui Nistor trebuie să fie azerul Magomedrasul Medzhidov, dar acesta s-a accidentat, iar AIBA l-a schimbat în ultimul moment cu marocanul Mohammed Arjaoui, care a boxat la el acasă. “Am acceptat sa boxăm pentru ca aşa ne-a cerut AIBA, deşi în mod normal trebuia să fim calificaţi la Jocurile Olimpice. Noi ne-am pregătit şi vom da totul în ring. Sper ca arbitrii să fie corecţi şi să dea ce e în ring. Nistor e mai bun ca Arjaoui şi sunt convins că îl bate! Vrem să venim în ţară cu primul calificat la Rio”, declara Relu Auraş înaintea galei. Și așa a fost.

Lucrurile în ring s-au tranşat rapid în favoarea românului, care a dominat lupta. La final, decizia a fost una partajată, 78-74, 78-74, 75-77, deşi patru dintre cei cinci arbitri-judecători l-au creditat cu victoria pe Nistor. AIBA a păstrat sistemul de la amatori, cu cinci arbitri, dintre care se iau în calcul numai trei decizii, aleator.

În luna septembrie Mihai Nistor se va bate pentru titlul mondial APB, cu germanul Pfeifer. El mai are contract cu divizia profesionistă a AIBA până în decembrie 2016, însă până atunci va boxa pe ringul olimpic de la Rio.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!