Primul caz de acest gen: un român a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru infracțiuni pe internet

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 1 noiembrie 2015

identity theft

Anul trecut, între luna septembrie și octombrie, un român și alți complici au utilizat conturi bancare și adrese din insula Jersey pentru a colecta bani obținuți fraudulos. Aceștia postau pe internet diferite oferte de vacanță, dându-se drept agenții de călătorie. Au fost păgubite astfel persoane din Australia și SUA.

Românul i-a convins pe aceștia să facă rezervări fictive ale unor apartamente de vacanță în SUA și Mexic. El se folosea apoi de identități false pentru a deschide conturi bancare în insula Jersey, de unde urma să colecteze banii. În cele din urmă, a fost arestat în sediul unei bănci Barclays din Jersey.

Autoritățile spun că românul s-a folosit de aceleași identități false pentru a obține împrumuturi și contracte pentru a cumpăra telefoane și un laptop. Aceste bunuri au fost apoi vândute în Marea Britanie fără a mai fi vreodată achitate.

Instanța susține că, prin această schemă frauduloasă, prejudiciul cauzat de român și complicii săi se ridică la suma de 12.500 de lire.

Cetățeanul român în vârstă de 30 ani a recunoscut numeroasele infracțiuni pe internet și folosirea ilegală de conturi bancare din insula Jersey pentru a spăla bani. Pentru aceste fapte, el a fost condamnat la o pedeapsa cu închisoare de doi ani.

Royal Court Jersey a anunțat că acesta este primul caz de fraudă pe internet cu care se confruntă. Executorul judecătoresc adjunct Tim Le Cocq a ordonat deportarea acestuia în România după ispășirea pedepsei de doi ani.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!