Primul caz de infecție cu Zika în România

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 iulie 2016

Primul caz de infecție cu virusul Zika a fost confirmat în România, la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica, aceasta fiind în afara oricărui pericol, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a precizat că femeia a stat internată două zile la Spitalul „Victor Babeș”, viața acesteia nefiind în pericol. „Acum este acasă, cu recomandarea de odihnă, să aibă relații sexuale protejate, să evite sarcina opt săptămâni, iar pentru siguranță foarte mare, până la șase luni”, a precizat Colintineanu.

El a mai spus că tânăra a fost în Martinica în interes de serviciu și s-a prezentat la spital a doua zi după revenirea în țară. „A fost în călătorie de lucru, s-a prezentat la spital a doua zi de la revenirea în România. Femeia este bine, virusul este inactiv după o săptămână (…) Tânăra avea doar febră și erupții”, a mai spus Colintineanu.

Virusul Zika se transmite prin înțepături de țânțar, astfel că riscul de transmitere și la alte persoane este minim, a precizat Colintineanu. El a mai spus că Ministerul Sănătății a informat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor despre acest caz de import.

Virusul Zika persistă în sânge aproximativ o săptămână și nu există tratament specific împotriva boli, singurele indicații fiind de repaus, odihnă și hidratare. În zona Martinica merg anual aproximativ 10.000 de turiști români. Persoanele care vin din țări cu risc de infecție și prezintă erupții, febră, dureri musculare, dureri de cap și conjunctivită trebuie să se prezinte imediat la medic.

Specialiștii recomandă celor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, să aibă soluții care alungă țânțarii, să se îmbrace cu pantaloni și bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin și nici medicație profilactică.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!