Primul Centru comunitar al românilor din Gloucestershire

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 11 mai 2015

uk_Cheltenham_Centrul Comunitar Romanesc

Primul Centru comunitar românesc din comitatul Gloucestershire (sud-vestul Angliei) a luat ființă în Cheltenham, unul dintre cele mai importante orașe din regiune. Acesta propune întâlniri periodice românilor din acea parte a Marii Britanii. Structura include o școală românească de weekend pentru cei mici și un punct de informare pentru adulți. Centrul a luat naștere din inițiativa lui Nicolae-Daniel Popescu, un român stabilit de mai mulți ani în Cheltenham, care este și fondatorul asociației Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate (RPRS).

 

Școală de weekend și punct de informare

Constituirea Centrului comunitar românesc din Gloucestershire a avut loc sâmbătă, 25 aprilie, au anunțat reprezentanții RPRS și membrii grupului Români în Gloucestershire. „Organizat în Cheltenham, evenimentul a avut ca scop deschiderea unei Școli românești de weekend și a unui punct de informare pentru românii din comitatul Gloucestershire. Inițiativa a întrunit aproape 50 de români din orașele Cheltenham, Gloucester, Stroud și împrejurimi, părinți și copii, cu scopul de a împărtăși problemele întâmpinate și de a găsi soluții comune”, se arată într-un comunicat de presă redactat de Georgiana Socianu, din partea RPRS.

Primul eveniment desfășurat la Centrul comunitar românesc din Gloucestershire  a avut ca scop „apropierea copiilor de limba română și îmbunătățirea comunicării acestora cu bunicii și rudele lor din România”, subliniază organizatorii. În cadrul întâlnirii din 28 aprilie, copiii au avut ocazia să se acomodeze cu viitoarele spații de desfășurare a activităților didactice din cadrul Școlii de weekend, dar și ale celor recreative, cum ar fi grădina de joacă. Părinții, alături de ceilalți membri ai comunității, s-au familiarizat cu toate facilitățile pe care le oferă amplasamentul închiriat special pentru românii din comitatul Gloucestershire, după cum ne-au informat cei de la RPRS.

Nicolae-Daniel Popescu, fondator RPRS și inițiatorul Centrului comunitar românesc din Gloucestershire, a explicat că „de-a lungul anilor, RPRS a participat activ, în UK, dar și peste hotare, la mai multe proiecte și inițiative în folosul românilor din străinătate. Din toată această experiență, am dorit să aducem în comitatul nostru cele mai bune idei și principii de organizare a unei comunități românești, adoptând un model de dezvoltare comunitară bazată pe participarea activă a membrilor comunității locale de români.”

 

Aproape 1.000 de români

uk_Cheltenham_Centrul Comunitar Romanesc1

Nicolae-Daniel Popescu, cel care a avut ideea înființării Centrului comunitar românesc din Gloucestershire, trăiește de mai mulți ani în Cheltenham și a văzut cum a crescut comunitatea de români în regiune, de-a lungul timpului. „M-am stabilit în Cheltenham în urmă cu șapte ani. Erau foarte puțini români atunci în comitatul Gloucestershire. Eu nu știam de existența a mai mult de 15-20 de români în zonă. Asta pentru că aici nu este o zonă industrială, fiind foarte multe ferme. Și nu era o comunitate integrată. Ne mai întâlneam câteodată la câte un restaurant, dar nu depășeam nicicând acest cadru”, ne-a dezvăluit Nicolae-Daniel Popescu.

Acum, comunitatea românească din Gloucestershire este foarte mare, a susținut acesta. „Numeroși români s-au stabilit în regiune, mai ales după 1 ianuarie 2014. Cred că sunt câteva sute, spre 1.000. Mulți lucrează în restaurante și în construcții. Sunt și oameni integrați, stabiliți aici de 2-3 ani, care lucrează ca ingineri sau economiști”, a mai declarat Popescu pentru Diaspora Românească.

Fondatorul RPRS subliniază că a pornit această inițiativă după ce a realizat că românii din străinătate nu sunt foarte bine organizați la nivel local. „Am aplicat un model de dezvoltare pe care nu l-am inventat eu. Polonezii fac acest lucru de zeci de ani în Marea Britanie. Și italienii, francezii, maghiarii, ca și multe alte comunități care s-au dezvoltat în diaspora înaintea noastră, au astfel de centre comunitare”, susține Nicolae-Daniel Popescu.

————————————–

„RPRS promovează un model de dezvoltare comunitară inedit, diferit, prin intermediul căruia orice membru informat și competent al comunității poate contribui la îmbunătățirea nivelului de informare, pe diverse domenii, a românilor din străinătate.”

Sursa: www.rprs.ro

————————————–

 

După model polonez

Centrul comunitar românesc din Gloucestershire a luat ființă în 28 aprilie, dar materializarea sa a avut nevoie de șase luni de efort din partea inițiatorilor acestuia. „Am început să lucrez la proiectul înființării primului centru comunitar de acest fel încă din luna noiembrie. Mai întâi, am promovat această idee. Am transmis-o mai mult pe cale orală, deplasându-mă în fiecare weekend în diferite localități, printre români. Am vorbit despre posibilitatea înființării unui astfel de centru în fața unor grupuri formate din 8, 10 sau 12 români. Eu, personal, am vizitat alte astfel de centre constituite de polonezi în Gloucestershire. De exemplu, în Cheltenham există o școală frecventată de peste 100 de copii de origine poloneză. Am fost acolo și am învățat despre modul în care aceasta funcționează”, ne-a dezvăluit Popescu.

„Avem deja o listă cu mai mulți români valoroși, voluntari devotați, dar și personal calificat și cu experiență în livrarea educației preșcolare. Îi vom prezenta pe toți în următoarele noastre intervenții, întrucât fiecare poate constitui un model de reușită socio-profesională, dar mai ales, de implicare activă la actul de constituire a unei comunități de români”, a adăugat Daniel Popescu. El a mai precizat că problemele pe care românii din acest comitat le întâmpină, cum sunt absența unei platforme care să le faciliteze întâlnirile sau învățarea limbii române de către copiii crescuți peste hotarele țării, nu sunt unice, iar o inițiativă care să-i aducă împreună era absolut necesară.

Copiii care vin la Centrul comunitar românesc din Gloucestershire vor asista la lecții de limba română și de istoria României, dar vor lua parte și la alte multe activități. Iar adulții care se adresează reprezentanților centrului vor primi îndrumare în problemele legate de găsirea unui loc de muncă și piața muncii, legislație și alte multe sfaturi utile, spun organizatorii.

„Centrul  comunitar românesc din Gloucestershire este o structură deschisă oricărui român indiferent de religie sau de simpatii politice”, accentuează Nicolae-Daniel Popescu, inițiatorul centrului.

 

O rețea de centre românești după modelul Gloucestershire

uk_Cheltenham_Centrul Comunitar Romanesc2

Centrul comunitar românesc din Gloucestershire este doar primul proiect din cadrul unei serii organizate de RPRS, promit reprezentanții asociației. Aceștia își propun construirea unei comunități active și puternice de români în străinătate.

Înființarea Centrului comunitar românesc din Gloucestershire este primul eveniment dintr-o serie de inițiative organizate de RPRS în parteneriat cu diverse comunități locale de români din diasporă, care au ca scop înlesnirea comunicării dintre românii de peste hotare și o contribuție concretă la crearea unor comunități strânse de români care împărtășesc valori comune, se susține în comunicatul transmis către Diaspora Românească.

„Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate reprezintă cel mai bun furnizor de servicii de informare gratuite pentru profesioniștii și muncitorii migranți din comunitățile românești de peste granițe. Misiunea RPRS este de a furniza informații specializate, practice și relevante, menite să ajute românii din diaspora să aleagă cele mai potrivite trasee de dezvoltare educațională și/sau profesională”, mai spun cei de la RPRS.

————————————–

„Scopul RPRS este de a construi o comunitate de români globală, puternică, solidară și capabilă să se auto-susțină, mobilizând toate resursele existente în statele unde trăiesc.”

Sursa: www.rprs.ro

————————————-

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Primul Centru comunitar al românilor din Gloucestershire”

  1. excelent Spune:

    Buna seara,sunt asistent medical in Gloucester si apreciez faptul ca trebuie sa avem proiecte de sustinere ale noastre ca romani si sa fim uniti!

    Multumiri fondatorului.

Spune-ti si tu parerea!