Primul cimitir românesc din Germania

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 24 mai 2015

Primul cimitir românesc din Germania va fi amenajat în Oberrad, un oraş aflat în apropiere de Frankfurt. Informația apare în cotidianul Frankfurter Rundschau, citat de Mediafax. Autorităţile locale au decis ca o suprafaţă de aproximativ 1.000 metri pătraţi din cimitirul Waldfriedhof din Oberrad să fie administrat de Biserica Ortodoxă Română din Germania. Pentru autorităţi, noul cimitir reprezintă, de asemenea, un proiect social.

„Încercăm să ţinem cont de dorinţele tuturor cetăţenilor. Membrii tuturor confesiunilor religioase au dreptul de a fi îngropaţi în cimitire municipale”, a declarat Harald Hildmann, administratorul cimitirului. „Este îmbucurător atunci când vezi că unii oameni vor să aibă grijă de morminte”, a adăugat el.

În urma unui acord scris, întreaga suprafaţă de 1.000 de metri va fi administrată de comunitatea ortodoxă românească din acea regiune a Germaniei.

„Nici nu se putea alege un moment mai bun”, a declarat la rândul său părintele ortodox Ştefan Anghel, care coordonează activitatea comunităţii româneşti încă din 1997. Obiceiul înmormântării a trecut printr-o criză, spune preotul român.

Prin intermediul noului cimitir românesc, Ştefan Anghel speră ca familiile de români din Germania să menţină tradiţia ortodoxă în privinţa ritualului de înmormântare.

Caracteristic pentru credinţa ortodoxă, afirmă acelaşi cotidian german, este faptul că mormântul are crucea orientată spre vest, în timp ce persoana decedată trebuie să aibă privirea orientată spre est.

Regiunea se află sub administrarea religioasă a lui Athenegoras Ziliaskopolos, preot al Episcopiei ortodoxe greceşti din Germania. El s-a declarat încântat de faptul că aproximativ 150 de morminte vor trece în administrarea ortodocşilor români.

Părintele Anghel consideră că noul cimitir este şi un proiect social, pentru că enoriaşii români pot întreţine şi mormintele celor care nu au urmaşi.

Aproximativ 400 de familii româneşti trăiesc în această comunitate, care, în luna martie, a primit Premiul de integrare decernat din partea oraşului Offenbach. În lunile următoare, în piaţa centrală a aceluiaşi oraş va fi construit şi un monument ortodox.

 

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!