Primul român reținut pentru propagandă jihadistă

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 decembrie 2015

Luigi Constantin Boicea_jihad_romania2Un adolescent de 17 ani a fost ridicat, marți dimineață, de procurorii DIICOT și dus la audieri, fiind suspectat că ar fi aderat ideologic la organizația teroristă Statul Islamic și ar fi făcut propagandă jihadistă. Tânărul a fost ridicat la Craiova, după ce s-au făcut mai multe percheziții, relatează B1 TV. Este primul caz în care un român este acuzat de propagandă jihadistă, conform Digi 24.

Potrivit presei, suspectul ar fi accesat mai multe site-uri din mediul online și ar fi reușit să se radicalizeze, adoptând doctrina Daesh. Conform informațiilor deținute de anchetatori, tânărul promova în mod sistematic pe internet mesaje de susținere a organizațiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar și materiale video cu mesaje de amenințare și folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viața și integritatea persoanelor, au precizat surse citate de Mediafax.

Tânărul și-ar fi arătat disponibilitatea de a lupta în zonele controlate de ISIS sau de a deveni martir al Statului Islamic prin sacrificiul său în state din Europa, el studiind în acest sens modalitatea în care se poate confecționa artizanal o bombă sau se pot achiziționa arme de tip AK.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că tânărul chiar ar fi contactat oameni din Siria și s-a oferit să-i cazeze la el acasă. Într-o postare video pe site-ul DIICOT, se arată că tânărul de 17 ani a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă și a postat în mediul online mesaje de propagandă pentru a atrage adepți de partea ISIS.

„Numitul B.L.C. a fost pus sub învinuire și reținut pentru săvârșirea infracțiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, prevăzut de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului. Acesta a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însușirea credinței islamice și convertirea la islam, aderarea la ideologia radicală islamistă și la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic (…) După convertirea la islamism, B.L.C și-a schimbat stilul de viață, izolându-se de societate și familie, identificându-se cu Statul Islamic și vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ținuta specifică musulmanilor și să se afișeze pe rețelele de socializare cu însemnele Statului Islamic”, declară DIICOT.

„În cauză, exista suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, suspectul B.L.C. a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul online, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări și incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea Sharia), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”, susține DIICOT într-un comunicat.

trimiteri-sus-4

Europa, sub teroarea teroristă

Musulmanii din România: „Dacă ne supărați, Dobrogea o să fie un butoi cu pulbere”

Ipoteză şoc: Atacul de la Charlie Hebdo, mâna americanilor şi a serviciilor secrete din Israel?

Femeile de carieră din UK plătesc pentru sex

trimiteri-jos-4

S-a convertit de doi ani la islamism luându-și numele de Omar al-Faruq. În ianuarie 2015, tânărul a postat pe un blog un mesaj în care arăta că s-a convertit la islamism „după ce a descoperit adevărul”, luându-și numele de Omar al-Faruq. Tot pe acel blog, el dezvăluie că a făcut cercetări în legătură cu evenimentele din Siria și că a fost șocat de o înregistrare pe internet cu armata lui Bashar al-Assad. De asemenea, tânărul intenționa să își ia bacalaureatul și carnetul de conducere, după care să plece să studieze islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.

Tânărul de 17 ani locuia împreună cu bunicul și mama lui, într-o casă de la marginea orașului Craiova. Rudele spun că de la 15 ani, băiatul a ales să se convertească la islam. Și-a schimbat complet stilul de viață și părea determinat să plece din țară, după majorat.

Bunicul băiatului a povestit că nepotul său s-a convertit la islam de doi ani, că nu mai mănâncă porc, că l-au sfătuit să termine cu prostiile, dar el spunea că la 18 ani își dorește să plece în afară. „Este copil cuminte, dar i-a intrat prostia asta în cap. Mergea vinerea la biserica aia a lor, se ruga și acasă în fiecare dimineață”, a relatat acesta.

Din locuința lui, anchetatorii au ridicat mai multe documente și sisteme informatice, care urmează să fie expertizate. Cu toate acestea, ai lui insistă că este un adolescent liniștit și refuză să creadă că ar fi făcut propagandă jihadistă.

Imediat după ce s-a aflat că un elev a fost ridicat sub suspiciunea că ar fi vrut să adere la gruparea teroristă Stat Islamic, la Inspectoratul Școlar din Craiova a început o altă anchetă. Dascălii vor să vadă în ce măsură tânărul a discutat cu prietenii despre convingerile sale. Tânărul de 17 ani a fost ridicat pentru audieri, care vor avea loc în capitală. În anchetă au fost folosite informații furnizate de lucrători SRI, care monitorizau activitatea elevului.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, pentru Mediafax, că acest caz este cunoscut la nivelul SRI, iar în acest moment, ancheta a fost preluată de către DIICOT. „Cazul care îl vizează pe cetățeanul român B.L.C. este cunoscut la nivelul SRI. În prezent, sunt desfășurate activități specifice de către DIICOT și din acest motiv, SRI nu poate furniza la acest moment informații. SRI va reveni cu un comunicat oficial imediat ce acest lucru este posibil”, a spus Marincea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!