Primul român va traversa înot Canalul Mânecii

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 martie 2014

Avram Iancu_Canalul Manecii

Un român de 38 de ani din Petroșani și-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii. Numele său este Avram Iancu, la fel ca cel al revoluționarului pașoptist, și de profesie este bibliotecar. El a declarat pentru Agerpres că antrenamentele sunt extrem de dure, deoarece distanța dintre cele două maluri trebuie parcursă de sportivi echipați doar în slip, la o temperatură a apei ce nu depășește 15 grade Celsius.

900 de oameni au reușit să termine această cursă în cei aproximativ 200 de ani de la prima traversare a Canalului Mânecii, dar printre aceștia nu s-a aflat niciun român. „Doresc să fiu primul român care va reuși să înoate, cu succes, între cele două maluri ale Canalului Mânecii”, a declarat acesta pentru Agerpres, menționând că a început pregătirile încă din luna ianuarie. Primul antrenament l-a efectuat în apa rece a Lacului Stiurt, de lângă Petroșani, la o temperatură de aproximativ 3 grade Celsius.

——————————————

„Am reușit să înot doar cinci-șase minute, pentru că apa este foarte rece, dar trebuie să mă aclimatizez cu condițiile pe care le voi întâlni pe Canalul Mânecii. Voi face mai multe asemenea sesiuni de pregătire, iar peste o lună voi încerca să înot în toate lacurile mari de acumulare din zonă. Cel mai greu va fi în lacul Vidra, pe care va trebui să-l pot trece de cel puțin cinci ori, fără oprire, pentru a totaliza astfel 40 de kilometri, cât estimez că voi înota în Canalul Mânecii.”

Avram Iancu, 38 de ani, Petroșani

——————————————

Cursa pentru traversarea Canalului Mânecii va avea loc în prima săptămână din luna august, atunci când Avram Iancu a fost programat de către Channel Swimming Association, singura organizație abilitată să organizeze, să aprobe și să ateste aceste încercări ale înotătorilor.

Cei care doresc să se înscrie în această cursă trebuie să aibă și posibilități financiare, deoarece sportivii sunt monitorizați de o navă ce trebuie plătită cu 2.700 de lire sterline.

——————————————

„Toate cheltuielile se ridică la aproximativ 7.000-8.000 de lire sterline. Nu am acum toți acești bani, dar până în august voi încerca să-i strâng de la autorități, companii și diverși sponsori privați. Sunt sigur că voi reuși.”

Avram Iancu

——————————————

Românul de 38 de ani din Petroșani este un pasionat al sporturilor extreme. În urmă cu câteva săptămâni, a organizat o întrecere a schiorilor pe timp de noapte în Masivul Parâng. Avram Iancu este și practicant de arte marțiale și de triatlon, fiind campion de karate.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!