Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu în vizită la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 11 martie 2014

Londra_Familia Regala_Principesa Margareta_Principele Radu

Membrii familiei regale din România s-au aflat la Londra în perioada 4-7 martie, în cadrul unei vizite cu caracter public în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, se informează pe website-ul www.romaniaregala.ro.

Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au luat parte, în 4 martie, la o slujbă de binecuvântare a familiei regale a României, desfăşurată la Queen’s Chapel of the Savoy. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi britanice, precum şi de cea a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Londra.

În seara aceleiaşi zile, Principesa Moştenitoare, Principele Radu și Principele Nicolae au luat parte la un dineu oferit de Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei. Dineul a reunit personalităţi de la City of London şi din parlamentul britanic, corpul diplomatic acreditat la Curtea St. James’s şi din mediul economic.

Vizita s-a încheiat în 7 martie, când Principesa Moştenitoare şi Principele Radu au avut o întrevedere cu Lordul Primar al Londrei, Fiona Woolf.

 

Serviciu religios dedicat familiei regale

Un serviciu religios dedicat familiei regale a României a avut loc la capela reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Queen’s Chapel of the Savoy, care este şi capela oficială a Ordinului Regal Victorian, în 4 marie, cu începere de la ora 17:30. Slujba a început cu imnul regal al României şi cel al Marii Britanii, cântate de corul capelei, compus din tineri băieţi de vârstă şcolară. Aceştia au învăţat corect şi complet versurile imnului Trăiască Regele, fiind acompaniaţi de orga capelei. La ceremonie au participat reprezentaţi ai comunităţii româneşti de la Londra, dar şi foarte mulţi membri ai elitei culturale, politice şi economice londoneze.

După slujbă a avut loc un cocktail care s-a desfăşurat în Royal Robing Room, locul unde regina se opreşte înainte de slujbe pentru a îmbrăca mantia specifică de Suveran al Ordinului Regal Victorian.

În continuarea serii a avut loc un dineu formal la Clubul Brooks din St. James’s Street, al treilea club privat din Londra ca vechime, aniversând anul acesta două secole şi jumătate de la înfiinţare. Dineul a fost organizat de Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei, judecător la Înalta Curte a Regatului Unit. Acesta  a fost, în ultimii ani, gazda unor importante evenimente la Londra, dedicate întăririi relaţiilor economice, sociale şi culturale dintre cele două ţări, dar şi oaspetele de seamă al Palatului Elisabeta, actuala locuinţă a Regelui Mihai la București.

La dineu au participat, printre membri ai elitei londoneze, şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea, Andrew Popper, șeful Casei Majestăţii Sale Regelui, soprana Nelly Miricioiu şi pianista Alexandra Dariescu. Reprezentarea diplomatică a României a fost asigurată de dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra.

 

Întâlnire cu Lordul Primar

Programul oficial al vizitei Familiei Regale a României la Londra a continuat în 7 martie, cu o vizită de curtoazie la Mansion House, reşedinţa oficială a Lordului Primar al Londrei. Vizita se înscrie într-o tradiţie veche de peste 120 de ani, începută în 1891 de Carol I, cu ocazia primei sale vizite la regina-împărăteasă Victoria.

Toţi suveranii români care s-au succedat de-a lungul a 123 de ani au fost primiţi oficial în Londra de Lordul Primar, conform website-ului www.romaniaregala.ro.

„Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au discutat cu doamna Lord Primar şi consortul său despre potenţialul colaborării dintre firmele şi reprezentanţii mediului cultural şi ai societăţii civile din România şi din Londra, precum şi despre istoricul legăturii speciale dintre Familia Regală a României şi această mare capitală universală”, conform aceleiaşi surse. La întrevedere a participat şi Andrew Popper, șeful Casei Majestăţii Sale Regelui.

Lordul Primar este reprezentantul oraşului Londra (City of London), care măsoară o milă pătrată în centrul capitalei Marii Britanii. City of London este unul dintre centre urbane britanice care au dreptul să îşi aleagă un lord primar. Această formă de administrare datează de peste 850 de ani, fiind guvernământul local cel mai vechi din lume. Lordul primar este ales pentru un mandat unic de un an, prin votul indirect al reprezentanţilor ghildelor tradiţionale ale Londrei, precum şi al reprezentanţilor (puţinilor) londonezi norocoşi să aibă domiciliul în mila pătrată din centrul metropolei.

Actualul lord primar este Fiona Woolf, a doua femeie care ocupă vreodată acest post. De formaţie avocat, ulterior judecător, ea a fost preşedinte al Societăţii Juridice a Angliei şi Ţării Galilor, dar şi preşedinte al Operei din Chelsea.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu în vizită la Londra”

  1. michelle Spune:

    e nevoie sa mi rupeti aripile si visele tuturor romanilor care s au jertfit la revolutie in 1989,D-zeu ne a dat viata si alti vor jertfa de sange doar ca sa pastreze in ardeal monarhia. dar ingerii vorbesc.

  2. michelle Spune:

    cetatea e inconjurata de ingeri cu suflet curat care nu au sange pe maini ca vulpile roscate.

Spune-ti si tu parerea!