Prinţul Charles: Câteva lucruri pe care britanicii ar trebui să le înveţe de la românii din Transilvania

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 7 aprilie 2014

Romania_colaj

Locuitorii Regatului Unit ar putea învăţa câteva lucruri bune de la români, este părerea prinţului Charles, primul de pe lista moştenitorilor coroanei regale. Povestea felului în care fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a îndrăgostit de România a fost prezentată britanicilor în paginile tabloidului Daily Mail, în 28 martie.

 

Prima oară în România…

Prinţul Charles a ajuns pentru întâia dată în România în 1998, într-o vizită oficială. Aceea a fost doar prima întâlnire dintre moştenitorul coroanei britanice şi tărâmul românesc; şi singura motivată de „treburi oficiale”…

Prinţul Charles a fost atunci atât de vrăjit de farmecul acelor locuri încât a cumpărat imediat o proprietate într-unul din satele transilvănene şi apoi o alta, pe care a transformat-o într-o confortabilă casă de vacanţă. De atunci, prinţul britanic vizitează România în fiecare an, cel puţin pentru câteva zile. Preferă să meargă în Transilvania în luna mai, când câmpurile sunt verzi şi pline de frumoase flori sălbatice. Iar când nu se află acolo, proprietăţile sale pot fi închiriate turiştilor.

„Pajiştile din România sunt de-a dreptul spectaculoase”, remarcă jurnaliştii britanici care au scris articolul publicat în Daily Mail. Ei subliniază că varietatea speciilor de flori care cresc pe câmpurile verzi ale Transilvaniei este de şase ori mai bogată decât cea întâlnită în Regatul Unit. Aceasta pentru că localnicii din România nu au folosit niciodată substanţe pesticide sau ierbicide, în respectivele locuri. De asemenea, aerul este „înmiresmat” datorită aromelor ierburilor şi florilor diferite.

Prinţul Charles a fost atât de încântat de frumuseţea pajiştilor transilvănene, încât a adunat seminţe de flori sălbatice din România şi a recreat un spaţiu verde asemănător acasă la el, în proprietatea sa regală din comitatul Gluchestershire, conform aceluiaşi articol publicat de cei de la Daily Mail.

————————————–

„Este ultimul colţ din Europa în care oamenii reuşesc să ducă un trai de auto-susţinere, în natură. Avem atât de multe de învăţat de la ei, până nu va fi prea târziu.”

Prinţul Charles, citat în The Daily Mail

————————————–

 

Un tărâm de poveste…

„Este suficient să petreci puţin timp în Transilvania ca să-ţi dai seama de ce este prinţul Charles atât de încântat de aceste locuri. Regiunea din jumătatea nordică a României arată probabil exact aşa cum era Anglia în urmă cu două secole…”, atrag atenţia autorii articolului menţionat. Ei au remarcat frumuseţea nealterată a peisajelor montane transilvănene.

„Nu există garduri. Iar imaginea cailor care trag căruţe pe drumurile de munte sau care sunt folosiţi pentru a trage la plug, pare ceva cât se poate de firesc în acele locuri. În plus, nici nu este nevoie de circulaţia banilor; pentru că toate produsele necesare vieţii se găsesc acolo. Ele cresc în natură sau sunt produse de oameni, în satele româneşti…”

Transilvania de care s-a îndrăgostit prinţul Charles, aşa cum este ea prezentată în paginile Daily Mail, pare un tărâm unde curge lapte şi miere. Locuitorii satelor prepară delicioase gemuri de fructe sau siropuri naturale, iar struguri gustoşi şi dulci cresc în viile care se încolăcesc pe streşinile fiecărei case. Gâştele merg legănat pe câmpuri, în timp ce livezile sunt pline de fructe coapte. Şi turme de oi pot fi observate frecvent, păzite de câte un ciobănel însoţit de câini feroce, ce pot răpune şi un lup.

„Este o zonă plină de lucruri bune. Ţesutul sau brodatul manual se practică încă în Transilvania. Iar dacă cineva îşi propune să găsească un supermarket, va fi nevoit să depună eforturi considerabile (…)”, se arată în articolul din Daily Mail.

„Peisajele transilvănene sunt parcă desprinse din poveştile copilăriei”, recunoaşte şi prinţul Charles, vrăjit de frumuseţea României.

————————————–

„România este un loc în care prinţul Charles petrece doar câteva zile pe an, sub forma unor vizite private. Dar întâlnirea cu acele locuri au o importanţă mult mai mare pentru el.”

The Daily Mail

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!